Ladonja: IDS centralizira donošenje važnih odluka

Ivo Uccio Miletić i Damir Ivetić (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)
Ivo Uccio Miletić i Damir Ivetić (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

Ladonjini vijećnici u Skupštini Istarske županije Ivo Uccio Miletić i Damir Ivetić na današnjoj su konferenciji za novinare prozvali IDS za licemjerstvo. Objasnili su to stavom da se IDS u Istri uporno pokušava predstavljati kao stranka koja zagovara decentralizaciju Istre, dok istovremeno IDS-ovi zastupnici u Saboru dižu ruke i aktivno sudjeluju u izglasavanju zakona koji omogućuje upravo suprotno, kako kažu, potpunu centralizaciju Istre.

- Neposredno pred početak prošle sjednice Županijske skupštine s dnevnog su reda povučene izmjene i dopune Statuta i poslovnika Istarske županije. Radi se o usklađivanju s izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi i lokalnim izborima koje su stupile na snagu koncem 2012. Vjerujemo da će se na sutrašnjoj sjednici Skupštine glasati o tim točkama, jer nema više vremena, a mi ćemo biti suzdržani jer smatramo da su župan i predsjednik Skupštine trebali omogućiti vijećnicima raspravu o izmjenama kroz barem dva čitanja, za što su imali tri mjeseca vremena, rekao je Ivetić.

Ono što Ladonji nije prihvatljivo u tim izmjenama i dopunama je smanjenje ovlasti Skupštine Istarske županije, budući da bi ovlasti oko imenovanja članova upravnih vijeća ustanova i trgovačkih društava trebale preći u ruke jedne osobe - župana.

Članovi Ladonje smatraju da prebacivanje ovlasti odabira namještenika u javnim poduzećima i ustanovama na samo jednu osobu vodi u totalitarizam.

- Ladonja je godinama upozoravala na umreženost i nepotizam kao ključni problem funkcioniranja demokracije u Istri, a ovakve odluke i koalicijski zakoni dodatno osnažuju zapošljavanje "zermana", kumova, rodbinski povezanih osoba i raznih političkih sponzora u javnim poduzećima i ustanovama. Očito IDS-u takva situacija odgovara, da se obavi decentralizacija na relaciji Istra - Zagreb, ali i centralizacija odlučivanja u samoj Istri, poručio je Miletić.

Po njihovom mišljenju, navedene su se izmjene i dopune, da se na vrijeme raspravljalo o njima, mogle ublažiti određenim županijskim, pa i općinskim aktima. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter