Ladonja: I Rovinj bi se trebao izjasniti o TE Plomin

Raoul Privileggio (A. POKRAJAC)
Raoul Privileggio (A. POKRAJAC)

Vijećnik Ladonje Raoul Privileggio je izvijestio novinare da je predsjedniku Gradskog vijeća Davorinu Flegu uputio prijedlog odluke o zauzimanju službenog stava Grada Rovinja po pitanju izgradnje bloka C termoelektrane Plomin. U obrazloženju navodi da Gradsko vijeće nikad nije raspravljalo o ovom kapitalnom projektu koji će imati utjecaj na zdravlje i gospodarstvo cijele Županije.

- Mi u Ladonji smatramo da je informiranost građana osnova na čemu mora počivati rad Županije i jedinica lokalne samouprave. Zbog toga tražimo da nam se na Gradskom vijeću iznesu potpune informacije o kojima će se donijeti stav, bez obzira što je gradnja Plomina najavljena za 2017. godinu, rekao je Privileggio.

Podsjetio je da se Grad Rovinj u velikoj mjeri oslanja na turizam, čemu stremi i Master plan razvoja ove grane. Upravo zbog toga mora se raspravljati i o ovako bitnoj investiciji, o kojoj su se već očitovale susjedne županije, pa čak i država Slovenija, a općine i gradovi očito po stavu IDS-a nemaju pravo ne to.

- Pozivamo gradonačelnika Rovinja Giovannija Sponzu, koji je ujedno i potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik da javno iznese svoj stav prema investiciji u Plominu, te da to omogući i građanima. Licemjerno je biti predstavnik naroda Istre u najvišem državnom predstavničkom tijelu i biti sudionik odluke koja će preoblikovati krajobraz jedne županije, a da se nakon prelaska Učke ne osjeti potreba pristupa informaciji građanima koji su omogućili ulaz u Sabor, zaključio je Privileggio.

Na pitanje o referendumu i daljnjim koracima Ladonje glede Plomina Privileggio je rekao da su se o održavanju referenduma svojom inicijativom izjasnili vijećnici IDS-a u Županijskoj skupštini. Budući da je država poručila da referendum može biti samo savjetodavan očito im je to poslužilo za smirivanje tenzija. Ladonja je Plominu od početka pristupila principijelno zagovarajući pravo građana na informaciju i tako će nastaviti. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter