Ladonja: Grad mora zaštititi zdravstveni standard

Sven Zvocak (A. POKRAJAC)
Sven Zvocak (A. POKRAJAC)

Na današnjoj konferenciji za novinare Sven Zvocak se u ime Ladonje osvrnuo na ukidanje specijalističkih pregleda u rovinjskom Domu zdravlja. Rekao je da je njegova stranka pravovremeno upozoravala da će zbog nagomilanih troškova u pulskoj Općoj bolnici uslijediti restrikcije i smanjenje zdravstvenog standarda građana Istre, što je lokalna vlast dočekala nespremna.

Rovinjci će tako na preglede morati u Pulu, a ako nemaju vlastiti prijevoz, izgubit će cijeli dan. Budući da je ta relacija kraća od 50 kilometara, HZZO im neće nadoknaditi putne troškove.

- U ovom trenutku smatramo da gradonačelnik Giovanni Sponza treba poduzeti interventne mjere da građanima Rovinja osigura dosadašnji zdravstveni standard. Ne prihvaćamo činjenicu da Rovinj, s godišnjim proračunom većim od 120 milijuna kuna, dozvoljava smanjenje kvalitete zdravstvenih usluga za svoje građane.

Ako se pronalazi novac za brojni savjetnički tim, čija je korisnost upitna, gradonačelnik mora pronaći sredstva i za pokrivanje ovih životnih potreba. Dok se ovakvi problemi rješavaju na višim razinama, Grad treba preuzeti teret novih troškova za građane, istaknuo je Zvocak.

Napomenuo je da Ladonja ne želi ulaziti u polemiku o političkoj odgovornosti za nešto što se moglo očekivati, ali će bez obzira u čijoj su nadležnosti nastali problemi, građani prvo pokucati na vrata gradske uprave, koja mora preuzeti inicijativu i razriješiti novonastalu situaciju.

To se odnosi na nedostatak timova hitne pomoći u Domu zdravlja, zbog čega su građeni dok je jedini tim na intervenciji prepušteni sami sebi. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter