Ladonja bi gradila drugi km obilaznice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Iz nalaza državne revizije može se išcitati da je za rekonstrukciju Ulice Prekomorskih brigada, a govori se o jednom kilometru ceste, potrošeno 45,8 milijuna, što s PDV-om iznosi 56 milijuna kuna", zapoceo je gradski vijecnik Ladonje Mauricio Licul konferenciju za novinare.

Istaknuo je da je gradska vlast u javnosti spominjala konacnu cijenu od 39,6 milijuna kuna pa postavlja pitanje kako je moguce da je državna revizija utvrdila povecanje za 40 posto. Iz izvješca revizije Ladonjin vijecnik posebno istice niz kršenja Zakona o javnoj nabavi, pogotovo odabir ponude iznad procijenjenog iznosa, izravno dogovaranje dodatnih radova te podjelu istovrsnih natjecaja, pa se pita što onda radi unutarnja kontrola gradske uprave.

Licul je izdvojio opravdanje gradske uprave da su cijene ovisile o nepredvidljivim dogadajima koje je bilo nemoguce sagledati na pocetku projekta.

- Imamo jedan kilometar ceste koja je gradane koštala 56 milijuna kuna, dakle, troškovi su povecani za 17 milijuna kuna! Kako su troškovi izgradnje Osnovne škole Veli Vrh takoder povecani za osam milijuna kuna postaje pravilo da u Puli kapitalni projekti dobrano prelaze realnu cijenu jer je to uhodana praksa u posljednjih 20 godina u našem gradu. Ladonja smatra da se tako ne ponaša s novcem gradana. S preplacenim iznosom moglo se realizirati još puno toga u gradu pa neka se gradani zapitaju kako se razbacuje njihov novac, optužuje gradsku vlast vijecnik Ladonje.

Licul, medutim, nudi gradskoj vlasti jeftinije rješenje i predlaže da prepuste izgradnju drugog kilometra obilaznice upravo Ladonji.

- Ladonja ce svoje znanje, iskustvo i intelektualnu uslugu staviti transparentno i besplatno na raspolaganje. Garantiramo gradanima da cemo bolje i jeftinije izgraditi dionicu, ali uz uvjet da se ušteda usmjeri na uredenja drugih cesta u gradu i potrebe gradana. Novca u Puli ocito ima kada se preplacuju projekti, medutim, treba s njime znati pametno i pošteno raspolagati, ponudio je Licul, te zakljucio da su Puli potrebne ceste i vrtici, ali jeftinije da bi se i ostali projekti mogli realizirati. (G. ROJNIC)

Prhat: Ladonja dvaput zaracunala PDV
Nakon izjava vijecnika Mauricija Licula procelnik odjela za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat podastro je dokumentaciju i komentirao da je revizija radena prema dokumentaciji dostupnoj u odjelu, te podacima iz Grada Pule.
- Izjave Ladonje postale su uistinu degutantne. Oporba može i pet puta dodati PDV, a ovdje je to ucinila dvaput, ali realnost je sasvim drugacija. Štoviše, cijena za prvi kilometar obilaznice je i niža od ugovorene. Konacna cijena iznosi 35,6 milijuna kuna s PDV-om, a ugovorena je bila 39,6 milijuna kuna, kaže Prhat dajuci nam na uvid i završni racun izvodaca radova pulske tvrtke Cesta.
Na upit zbog cega se onda umjesto cijene od 39 milijuna kuna u nalazu revizije spominje 45 milijuna kuna, Prhat je odgovorio da se iz izvješca državne revizije vidi se da su objedinili sva ulaganja i usluge unazad tri godine, a ne samo vezane uz projekt prvog kilometra obilaznice. Uracunata su sva ulaganja u infrastrukturu, rekonstrukciju stare obilaznice, odvojka za Ulicu Bože Gumpca, te cak i nastavak projekta prema cvoru Šijana koji je dio projekta Hrvatskih cesta, odnosno sve usluge vezane za navedene radove. Sve to u posljednje tri godine iznosi 45,8 milijuna kuna s PDV-om, na što Ladonja, tvrdi Prhat, racuna valjda svoj PDV. Realna cijena prvog kilometra obilaznice je 35,6 milijuna kuna, te dodatnih 3,4 milijuna kuna (s PDV-om) za dionicu prema cvoru Šijana koju je Grad realizirao zbog kašnjenja Hrvatskih cesta s izgradnjom kružnog toka na ulazu u grad. Sve skupa iznosi 39,1 milijun kuna (s PDV-om), tvrdi Prhat. Na prijedlog oporbene liste o prepuštanju gradnje drugog kilometra samo se nasmijao.


Miletic: To nije istina
- Nije prvi put da vijecnici Ladonje iznose neistine. Kada su brojevi u pitanju trebali bi se obratiti gradskoj upravi jer je sve jasno, pa njihove tvrdnje nisu istinite, kratko je komentirao optužbe i gradonacelnik Boris Miletic.


Podijeli: Facebook Twiter