Lada Žigo dobitnica Nagrade EU-a za književnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska književnica Lada Žigo jedna je od dvanaest dobitnika Nagrade Europske unije za književnost za 2012. godinu, koja se dodjeljuje najboljim novim autorima i književnim nadama EU-a.

Uz Žigo, koja je nagrađena za roman "Rulet", nagradu su dobili Anna Kim (Austrija), Laurence Plazenet (Francuska), Kevin Barry (Irska), Emanuele Trevi (Italija), Giedra Radvilavičiute (Litva), Viktor Horvath (Mađarska), Gunstein Bakke (Norveška), Piotr Pazinski (Poljska), Afonso Cruz (Portugal), Jana Benova (Slovačka) i Sara Mannheimer (Švedska), objavila je u priopćenju Europska komisija.

Svaki dobitnik, uz nagradu u iznosu od 5.000 eura, dobiva i prednost pri financiranju prijevoda knjige na druge jezike iz programa EU-a za kulturu.

Europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androulla Vassiliou istaknula je da se nada da će im ova nagrada donijeti veću pozornost u domovini i izvan nje.

"Omogućiti književnosti da prijeđe granice nije korisno samo za autore i izdavače koji žele doprijeti do novih tržišta, odlično je i za čitatelje, koji na taj način imaju veći izbor i priliku za susret s djelima s kojima se inače nikad ne bi susreli", rekla je Vassiliou. Dodala je da će EU zahvaljujući novom programu "Kreativna Europa" u budućnosti moći pružati još veću podršku piscima i kulturnoj raznolikosti.

Nagrada EU-a za književnost obuhvaća 37 zemalja uključenih u program EU-a za kulturu (27 država članica EU-a, Hrvatsku, Albaniju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Island, Lihtenštajn, Norvešku, Srbiju i Tursku).

Svake godine nacionalni ocjenjivački žiri u trećini zemalja predlaže dobitnike, tako da su u razdoblju od tri godine sve zemlje zastupljene u programu.

Nagrada je pokrenuta 2009., a otada su iz programa EU-a za kulturu osigurana sredstva za prijevod knjiga 32 dobitnika. Unija je do danas financirala više od sto prijevoda na 19 jezika. Osim toga, dobitnici nagrade dobivaju veću pozornost na Frankfurtskom i Londonskom sajmu knjiga te na Festivalu Passaporta u Bruxellesu.

Ovogodišnjim dobitnicima nagrade će biti uručene 22. studenoga u Bruxellesu, u nazočnosti povjerenice Vassilou i vodećih osoba iz svijeta književnosti, kulture i politike.

Nagradu dodjeljuju Europska komisija, Europski savez knjižara, Europsko vijeće književnika i Europska udruga nakladnika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter