Lacota: Za fojbe krivi istarski Talijani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik najmasovnije organizacije istarskih esula Unije Istrana Massimiliano Lacota zapoceo je nesvakidašnju oštru kampanju protiv celnika Talijanske unije, organizacije koja predstavlja talijansku manjinu u Hrvatskoj i Sloveniji. Povod napadu je nedavni susret predsjednika Hrvatske i Italije Ive Josipovica i Giorgia Napolitana u Puli. Lacota u priopcenju za javnost tvrdi da se pomirenje dvaju naroda ne može ostvariti preko povijesno neutemeljenih i iskrivljenih cinjenica.

- Pulski susret dvaju predsjednika ništa nam novoga ne donosi, ponavljaju se stare greške, poput neobjektivnog izjednacavanja žrtava komunistickog terora sa žrtvama fašizma. Nasilje i strava fojbi ne mogu se ni s cime usporedivati, a najmanje s, primjerice, stradanjima u fašistickom logoru na Rabu, gdje su ljudi umirali zbog gladi i teških uvjeta života. Fojbe su nešto drugo, rezultat su sistematskog likvidiranja Talijana, primjene nasilja nad nedužnim civilima, to je cisto zvjerstvo tadašnjih komunista. Jedno i drugo se ne može usporediti i, prema tome, pomirenje se ne može izgraditi na ovakvim i slicnim temeljima, veli Lacota.

Dodaje da to nije osobni stav, vec stav gotovo svih clanova njegove organizacije.

Dakle, po njemu, nema smisla javnosti ponuditi rješenja poput onoga da bi dva predsjednika zajednickim cinom trebala odali pocast žrtvama pred jednom fojbom u Istri i potom na mjestu fašistickog zlocina na Rabu. Polazeci od te pretpostavke Lacota se osvrnuo na javni cin izražavanja pijeteta prema žrtvama jugoslavenskog komunizma predsjednika Josipovica.

- Josipovic nije prava osoba koja bi se trebala ispricati za grozote fojbi, on s tim nema veze. Svi dobro znaju da su upravo istarski Talijani glavni krivci za fojbe i za egzodus, oni su bili glavni progonitelji, a mislim na Talijane koji su izdali vlastiti narod i stavili se u službu jugoslavenskog komunizma, kaže Lacota.

- Talijanska unija je do 1991. godine bila sastavni dio jugoslavenske Komunisticke partije, ona je rodena kao kostur te partije i godinama su se u njezinim redovima krili zlocinci i izdajice. Zato, oprost moraju tražiti celnici Unije Maurizio Tremul i Furio Radin, oni moraju revidirati stavove i reci pravu istinu o istarskoj povijesti. Dosad to nisu ucinili pa naša organizacija, Unija Istrana, ne namjerava suradivati s organizacijom koja predstavlja talijansku manjinu, nastavlja Lacota.

- Na tamošnje Talijane otpada veci dio grijehova, nisu Slaveni tjerali i ubijali, vec lokalni Talijani koji su se priklonili komunistickom režimu", zakljucuje Lacota.

Uslijedila je ocekivana reakcija Talijanske unije koja je u priopcenju za javnost okarakterizirala Lacotin javni nastup kao zastrašujuci klevetnicki pohod na Uniju.

"Lacota se koristi lažima, iskrivljuje povijest i bez argumenata se okomljuje na našu organizaciju koja je 1991. godine osnovana na temelju slobodnih i demokratskih izbora. Mi smo se te godine oprostili s komunistickom fazom, crvena petokraka skinuta je s naše zastave i definitivno smo raskrstili s tim razdobljem. Talijanski jezik i talijanska kultura dio su današnjeg istarskog autohtonog miljea zahvaljujuci upravo nama, našoj nacionalnoj svijesti. Lacotine rijeci vrijedaju sve Talijane u Istri, Rijeci i Dalmaciji", piše u priopcenju Talijanske unije koji potpisuje predsjednik Izvršnog vijeca Talijanske unije Maurizio Tremul. (Elio VELAN)

Radin: Lacota je tek incidentna iznimka
Nitko iz ozbiljne politike u Italiji Massimiliana Lacotu ne shvaca ozbiljno. On pribjegava takvim provokacijama svjesno, samo da bi izazvao pažnju. Talijanska unija morala je priopcenjem odgovoriti, jer su njegove izjave dobile mjesto u medijima. Ali, ja smatram da je vec Lacoti vec dovoljno odgovoreno. Sve drugo bi bilo suvišno. Talijanska unija vec godinama uspješno i dobro suraduje s udrugama esula, a Lacota je samo incidentna iznimka, rekao nam je Furio Radin komentirajuci Lacotine izjave. (T. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter