Laburisti zatražili: Lakše do referenduma!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski su laburisti u saborsku proceduru u petak uputili prijedlog izmjena Ustava kojima se predviđa da se broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma smanji s deset posto na 200.000 birača. Da bi prijedlog uopće mogao ući u proceduru bilo je potrebno prikupiti minimalno petinu potpisa svih zastupnika, odnosno najmanje 31.

- Kod prikupljanja potpisa obratili smo se svim parlamentarnim strankama. U SDP-u, HNS-u, IDS-u i HSU-u odbili su naš prijedlog bez objašnjenja. Na kraju smo ipak prikupili 44 potpisa - šest nas laburista, sedam HDSSB-a, dva zastupnika manjina - Milorada Pupovca i Deneša Šoje, dva s liste don Ivana Grubišića, Ruže Tomašić i 26 zastupnika HDZ-a, rekao je za naš list predsjednik stranke Dragutin Lesar. Dodao je da postoji pet razloga zbog kojih bi bilo potrebno olakšati uvjete pod kojima se prikupljaju potpisi.

- Građani ove zemlje zaslužuju pravo na neposrednu, a ne samo na predstavničku demokraciju. Referedumom mogu djelovati preventivno da se spriječi donošenje krive odluke, ali i mogu i poništiti neku odluku koju su donijele političke elite ako smatraju da ona nije dobra, rekao je Lesar. On smatra da je potrebno promijeniti i Zakon o referendumu kako bi se rok za prikupljanje potpisa produžio s 14 na mjesec dana, te Zakon o Ustavnom sudu koji bi obvezao to tijelo da prije početka procedure prikupljanja potpisa ocjeni ustavnost referendumskog pitanja. (Z. CRNČEC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter