Laburisti za uvođenje preferencijalnog glasovanja

Istarski laburisti Mario Radešić, Damir Ilić i Ticijan Peruško (M. MIJOŠEK)
Istarski laburisti Mario Radešić, Damir Ilić i Ticijan Peruško (M. MIJOŠEK)

Idući tjedan Hrvatski laburisti - Stranka rada uputit će u zakonodavnu proceduru prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor koji kroz sedam točaka predlaže nova rješenja koja bi trebala doprinijeti većoj demokratizaciji izbornog procesa, ali i utjecati na motivaciju građana da sudjeluju u političkom životu.

Najavio je to na to na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik istarske podružnice Damir Ilić kazavši da je jedan od povoda za ove izmjene veliko nezadovoljstvo građana vezano uz izborni sustav, što se manifestira sve manjom izlaznošću birača na izbore. Ilić tvrdi da se dvije velike stranke HDZ i SDP o ovim promjenama ne izjašnjavaju ili ih odbacuju, iako su im već godinama puna usta promjene izbornog sustava.

- S obzirom na izrazitu eroziju povjerenja građana u političke stranke i institucije i sve manju spremnost da sudjeluju u političkim procesima, predlažemo model preferencijalnog glasovanja na način da svaki birač ima tri preferencijska glasa te da ne postoji prag za uvažavanje preferencijskih glasova kandidata. Usvajanjem tog modela, osim što bi građani mogli glasovati za konkretne osobe, ojačao bi se i osjećaj povezanosti kandidata i građana te bi došlo do autonomije pojedinih kandidata u odnosu na njihovo stranačko vodstvo, kazao je Ilić.

Važna izmjena odnosi se i na, kako tvrde, nespojive dužnosti pa inzistiraju na tome da saborski zastupnici istodobno više ne mogu biti i gradonačelnici ili načelnici. 

- Danas je to moguće, što je neprihvatljivo jer dolazi do gomilanja važnih funkcija u rukama pojedinaca. Time se u javnost šalje poruka da je te važne funkcije moguće obnašati površno, bez ulaganja i truda te da politička klasa nije dovoljno odgovorna za obavljanje svojih poslova. Također dupliranje takvih funkcija dovodi i do sukoba interesa jer pojedinci istovremeno obnašaju zakonodavnu i izvršnu funkciju, rekao je Ilić.

Naglasio je da se ovim prijedlozima laburisti pridružuju brojnim zagovarateljima izmjene izbornog zakona te da je promjene nužno donijeti najkasnije godinu dana prije održavanja izbora. Po njegovim riječima, preferencijalno glasovanje doprinosi i uvođenju neposredne demokracije, a za takve izmjene nije nužan referendum ako postoji politička volja.

- Ako ta volja izostane, mi ćemo podržati referendum po ovim pitanjima jer je to jedini način koji Vlada prepoznaje i za nju je obvezujući, kazao je Ilić.

Između ostalog traže i smanjivanje broja izbornih jedinica tako da se na razini Hrvatske formira njih šest, a Istarska županija bi se u tom prijedlogu našla u paketu s Primorsko-goranskom, Ličko-senjskom i Zadarskom županijom. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter