Laburisti za uključivanje građana u projekt Muzil

Ticijan Peruško, Damir Ilić i Mario Radešić (M.  MIJOŠEK)
Ticijan Peruško, Damir Ilić i Mario Radešić (M. MIJOŠEK)

Istarski laburisti, županijski vijećnici Ticijan Peruško, Mario Radešić i Damir Ilić, na današnjoj konferenciji za novinare u prostorima pulskog ogranka stranke ukazali su na kontinuirano smanjivanje prava građana u odlučivanju o svojoj sudbini, a za primjer su uzeli slučaj Muzil.

- Rok za javnu raspravu bio je prekratak, a način na koji se ona odvijala ne pridonosi ničemu. Gradska vlast nije trgovačko društvo s jedinim ciljem bezobzirnog stvaranja profita. Nismo protiv razvoja, ali ne pod svaku cijenu i nipošto ne po jednostranom modelu koji se servira građanima. Zvao se projekt Muzil koncesija ili kako god, to je ustvari prodaja i služit će, poput Brijuni rivijere u posljednjih deset godina, za plaće direktora, kazao je predsjednik pulskog ogranka Laburista Damir Ilić. 

Zatražio je od gradske vlasti da, po uzoru na demokratski osviještene europske gradove, raspiše javni natječaj na kojem bi se prikupile ponude, a potom formiralo povjerenstvo koje bi zajednički, s uključenim predstavnicima građana, odlučivalo koja je koncepcija za Muzil najbolja i koja će se kao takva usvojiti.

Ticijan Peruško naglasio je štetnost prijedloga Zakona o regionalnom razvoju za Istarsku županiju i njezine građane.

- Prihvati li Sabor ove prijedloge, otvorit će se zakonski okvir za prestrojavanje i prekrajanje Hrvatske isključivo prema željama ministara i Vlade koji lokalnu samoupravu isključuje iz tog procesa. On nipošto ne pogoduje razvoju regionalne i lokalne samouprave, a time nanosi štetu Istri i ide k tome da uspori gospodarski i kulturni razvoj Istre, tvrdi.   

Mario Radešić osvrnuo se na županijski prijedlog proračuna za 2014. godinu koji iznosi 417 milijuna kuna.

- Već sada je jasno da se prijedlog zasniva isključivo na fikcijama i željama o realizaciji sredstava iz europskih fondova u iznosu od 26 milijuna kuna. Po istom modelu planirana sredstva nisu realizirana niti lani, a stvoren je gubitak od 84 milijuna kuna. Izgradnja Kaštijuna kasni, no nitko ne govori o razlozima i konkretnom mjestu gdje ćemo uskoro odlagati otpad. Sljedeće godine troškovi proračuna za zaposlene porast će s 51 na čak 66 milijuna kuna, a Županija se planira zadužiti za čak 70 milijuna, što je 55,4 milijuna kuna više nego u tekućoj godini, kazao je Radetić te zaključio da ovakav proračun nije razvojni i posve je asocijalan. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter