Laburisti: Težak položaj žena na tržištu rada

Istarski laburisti Ticijan Peruško, Damir Ilić i Mario Radešić (N. LAZAREVIĆ)
Istarski laburisti Ticijan Peruško, Damir Ilić i Mario Radešić (N. LAZAREVIĆ)

"Međunarodni Dan žena prilika je da upozorimo na izmjene radnog zakonodavstva u obliku novog Zakona o radu kojeg smatramo ponižavajućim i brutalnim udarom na radništvo. Osim što je hrvatsko radno zakonodavstvo općenito nepravedno, izrabljujuće i štetno za radnike, ono je naročito diskriminirajuće za radnice", istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik županijske podružnice Hrvatskih laburista-Stranke rada Damir Ilić.

Smatra kako novi prijedlog zakona ide na ruku poslodavcima, omogućujući im maksimalnu fleksibilnost, dok se istovremeno stupanj zaštite radnika i radnica smanjuje čime se produbljuje njihova ionako poljuljana sigurnost. Posebno je upozorio na položaj radnica koje su zapostavljene jer se uglavnom zapošljavaju na određeno vrijeme što je postalo pravilo, a ne iznimka, dok žene s djecom ili one starije dobi, poslodavci vide isključivo kao teret zbog češćih odlaska na bolovanje.

- Otvaranje novih radnih mjesta treba biti posljedica gospodarskog rasta i stabilnosti tržišta, a ne smanjivanja troškova rada nauštrb sigurnosti radnika i radnica. Iako čine većinu po udjelu u populaciji, žene čine više od polovice od ukupno nezaposlenih, a praksa je pokazala da naše zakonodavstvo barata raznim antidiskriminacijskim odredbama, ali su diskriminatorna pitanja prilikom zapošljavanja rezervirana isključivo za žene, kazao je Ilić i upozorio da ravnopravnost kako je shvaćaju trenutačno vladajući, nije u tome da poslodavci u jednakoj mjeri zapošljavaju i muškarce i žene. Ravnopravnost se, tvrdi, gradi na jednakim mogućnostima, istim startnim pozicijama i jednakom vrednovanju posla.

Po njegovim riječima i Europska unija promovira ravnopravnost plaća kao dio društvene odgovornosti poslodavaca. Nasuprot tomu, smatra Ilić, hrvatska Vlada kroji Zakon o radu prema patrijarhalnoj paradigmi, koji će kao jedinu perspektivu ženama u ovoj zemlji nuditi ostanak doma i brigu o obitelji, po načelu "važnije je da suprug radi"

- One sretnice koje imaju posao i dalje će raditi u potplaćenim zanimanjima, pristajati na lošije radne uvjete koje nosi fleksibilizacija i destabilizacija tržišta rada. Nažalost na to će biti prisiljene raditi i za još manju plaću, ponajviše zbog straha od gubitka posla i "vojske nezaposlenih" koja stoji u redu i koja je uvijek spremna raditi za manje, istaknuo je Ilić.

Laburisti su podržali radnike i radnice pulske Arene u štrajku i nastojanjima da ostvare prava i budu plaćeni za posao koji su odradili. Nevjerojatnim smatraju da je u toj tvrtki netragom nestala višemilijunska kunska interna štednja i da u ovom trenutku nitko, čak ni Uprava, ne zna gdje te taj novac nalazi!

- Netko mora biti odgovoran za 70-ak radnih mjesta u Areni kojima prijeti gašenje. Netko mora odgovarati za propast jednog od najprepoznatljivijih istarskih brendova i nadamo se da se neće ponoviti već toliko puta viđeni scenariji da se tvrtke ponekad namjerno guraju u propast radi atraktivnih nekretnina u kojima se nalaze njihovi proizvodni pogoni. Takvu beskrupuloznu trgovinu nitko ne smije tolerirati.

Očekujemo da se sličan obrazac neće dogoditi u slučaju tvornice za preradu ribe Mirna. Isto tako očekujemo da će se očuvati proizvodnja i pronaći najpovoljnije rješenje za spas 252 radna mjesta čime bi se osigurala budućnost tisuću obitelji koji žive od Mirne, zaključio je Ilić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter