Laburisti protiv monetizacije

Damir Ilić (M. MIJOŠEK)
Damir Ilić (M. MIJOŠEK)

Damir Ilić, predsjednik istarske podružnice Hrvatskih laburista na današnjoj konferenciji za novinare je poručio da Laburisti u potpunosti podupiru akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta.

- Protivimo se nekontroliranoj rasprodaji državne imovine kao i davanju izgrađenih državnih cesta u koncesiju. Shodno tome ćemo i operativno podržati inicijativu koordinacije udruga i sindikata, a dodatni je razlog netransparentnost i neuvjerljivost Vlade u provođenju namjere "monetizacije autocesta", rekao je Ilić. Pojasnio je da su proračunski razlozi razumljivi, da skupi krediti dolaze na naplatu i da je to svakako veliki udarac na državni proračun i ukupni javni dug. Međutim, uvjeren je da javnost smatra kako Vlada nije izabrala najbolji instrument, upravo suprotno!

- Predlagali smo, i nismo jedini, da se obveze reprogramiraju, a zatim otplaćuju putem obveznica koje bi otkupila HNB ili drugim sličnim instrumentima koje Vlada ima na raspolaganju. Tim prije što ne postoji javnosti dostupna i potpuna analiza isplativosti koncesioniranja autocesta, naveo je Ilić. Podsjetio je kako je u kolovozu prošle godine Dragutin Lesar, u ime Hrvatskih laburista, jasno rekao da "ne vjeruje Vladi tako dugo dok ne objavi studiju kojom bi pokazala da je tzv. monetizacija autocesta isplativija ili jedino moguće rješenje".

Zaključio je da studiju još nisu vidjeli, ali da su nedavno pročitali kako je Institut za javne financije objavio vrlo ozbiljnu analizu upozoravajući da dugoročne odgovore na trenutno stanje ne može riješiti monetizacija autocesta. Smatra da je važno upoznati javnosti što ugovor s koncesionarom podrazumijeva obvezu države da nadoknađuje štetu ukoliko promet bude manji od planiranog. I tako idućih 40 godina, a to je protivno propisima Europske unije.

"U ovom poslu s autocestama sigurno je jedino da će koncesionar zaraditi, a mi u konačnici ne znamo koliko će to koštati Hrvatsku i njezine građane. Tako se ne upravlja državnom imovinom i strateškim resursima. Hoćemo li sutra isto učiniti sa šumama i vodama", upitao se Ilić. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter