Laburisti: Projekt Istrabrod za pomoć Uljaniku

Ticijan Peruško (M. MIJOŠEK)
Ticijan Peruško (M. MIJOŠEK)

- Uljanik je najvažnije poduzeće u industriji Istre te je izuzetno značajan za gospodarstvo i zaposlenost. Od ukupnog izvoza koji ostvaruje Istra, s više od 40 posto sudjeluje Uljanik. Sa svojim razvojnim mogućnostima i prilagodljivosti tržištu Uljanik ima budućnost, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare istarskih laburista. Ticijan Peruško, Damir Ilić i Mario Radošić govorili su o programu Istrabrod koji je Županija prihvatila i izdvojila 50 tisuća kuna za njegovo provođenje.

- Cilj programa je da se umrežavanjem istarskih intelektualnih resursa pomogne razvitku Uljanika, a time većoj zaposlenosti i gospodarskom rastu Istre. Programom Istrabrod se pomaže Uljaniku pružajući nove i napredne spoznaje te pravce razvoja. Uljaniku će se ovim programom pomoći s prijedlozima tehnološkog razvoja, ekonomsko-financijskog razvoja, kadrovskom usavršavanju i popunjavanju te uvođenju inovacija. Istrabrod je koncipiran u četiri skupine potprograma gdje se programski umrežavaju četiri institucije s Uljanikom. To su Politehnika, Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", Srednja strukovna škola i Savez udruge inovatora Istre, naglasio je Peruško.

Slijedom toga program Istrabrod se sastoji od više grupa programa i to prijedlozi tehnološkog razvoja, unaprjeđenje ekonomsko-financijskog poslovanja, suradnje Uljanika, Istarske županije i srednjih škola te grupe programa za uvođenje inovacija i proizvodnju inovativnih proizvoda.

Najvažniji ciljevi koji se žele postići kroz program Istrabrod su povećanje zaposlenosti, razvoj gospodarstva, zapošljavanje mladih osoba s tek završenim školovanjem, otvaranje novih poduzeća povezanih s brodograđevnom industrijom, razvoj novih i naprednih tehnologija, podizanje standarda građana Istre, zaključili su istarski laburisti. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter