Laburisti: Plaće državnih dužnosnika smanjiti za 21%

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski laburisti u saborsku su proceduru danas uputili prijedlog izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika kojim bi se plaće svih dužnosnika smanjile za 21 posto.

"Prihvaćanjem tog prijedloga, Sabor bi građanima odaslao tri snažne poruke - poruku da razumije njihovu besperspektivnu socijalnu situaciju, poruku solidarnosti i poruku preuzimanja odgovornosti za neuspjeh gospodarske politike", objasnio je predsjednik stranke Dragutin Lesar novinarima.

Podsjetio je da je Vlada u veljači za tri posto smanjila osnovicu za izračun plaća državnih dužnosnika, ali da pritom nije napravila razliku između službenika s minimalnim plaćama i dužnosnika čije plaće višestruko premašuju hrvatski prosjek.

Laburisti smatraju da bi pravednije rješenje bilo da su se plaće smanjivale progresivno, odnosno da su se više plaće umanjivale za veći, a niže za manji postotak pa predlažu da se izmjenama zakona za 21 posto smanje koeficijenti za izračun dužnosničkih plaća.

Lesar je upozorio da čak 1,4 milijuna Hrvata živi u siromaštvu ili im prijeti socijalna isključenost, da je više od 253 tisuće građana s blokiranim računima, te da je broj nezaposlenih premašio 360 tisuća.

Upozorio je da je na dnevnom redu današnje sjednice Vlade odgoda povećanja minimalne plaće, što tumači kao "bazično nerazumijevanje težine financijske krize koja je pogodila većinu građana, potpuni nedostatak sluha za njihove stvarne probleme i nepoštivanje Sabora, koji je donio Zakon o minimalnoj plaći".

Novinarima je podijelio i pisano obrazloženje prijedloga, u kojem laburisti saborske zastupnike pozivaju da prihvate zakonske izmjene i tako "pokažu razumijevanje za očajan socijalni trenutak i položaj u kojem se nalazi većina građana".

Bili krivi ili ne, za tu smo situaciju svi odgovorni i svi bismo trebali snositi izravne posljedice onoga što smo odlučivali ili propustili odlučiti", ističu laburisti u obrazloženju prijedloga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter