Laburisti oštro po IDS-u zbog Plomina C

Nansi Tireli, Hrvatski laburisti (snimio R. SELAN)
Nansi Tireli, Hrvatski laburisti (snimio R. SELAN)

IDS je dvolična stranka jer zavarava građane Istre tako što u Zagrebu dogovara jedno, a u Istri prezentira drugo, rekla je saborska zastupnica Nansi Tireli u ime svoje stranke, Hrvatskih laburista - Stranke rada, na današnjoj konferenciji za novinare u Labinu.

Na istup ju je ponukala izjava predsjednika Vlade Zorana Milanovića da ne može biti "flip - flop" oko TE Plomin C jer se vladajuća koalicija o tome dogovorila prije izbora formirajući svoj program Plan 21, kao i izjava Damira Kajina da osobno nije potpisao taj dokument i da o ugljenu kao energentu nije imao informaciju. Laburisti smatraju da je Kajin, jednako kao i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, vrlo dobro znao što u Planu 21 piše te da je, s obzirom na njihovo ubiranje političkih bodova protivljenjem ugljenu, postalo jasno da su u koaliciju ušli s namjerom da Plan 21 iskoriste pred lokalne izbore.

- Ispada da je Plomin C dobro došao kao platforma IDS-ove predizborne kampanje, kaže Tireli. Zaključuje da je došlo vrijeme da se IDS suoči s nepovjerenjem birača zbog svoje dvoličnosti i predviđa da će zbog toga biti kažnjen kao HDZ na prošlim parlamentarnim izborima.

- Zahtjev za raspisivanje referenduma predan je predsjedniku Županijske skupštine prije više od godinu dana, ali nikada nije uvršten na dnevni red. Očito je bilo previše vremena do lokalnih izbora i građani to ne bi percipirali kao IDS-ovu pobjedu pa ga je sada aktualizirao Savjet IDS-a te je tako postao borba za pravo i pravicu, rekla je Tireli.

Laburisti se zalažu da u budućem novom bloku termoelektrane pogon bude plin, uz rezervnu mogućnost korištenja ugljena ako opskrba tim energentom postane nezadovoljavajuća. Prednosti su manja investicija, do 500 milijuna eura umjesto najavljenih 800 milijuna, i manja emisija ugljičnog dioksida, na koju ćemo ulaskom u EU plaćati namet koji će povećati cijenu proizvedene električne energije. Skeptični su u pogledu najavljenih projekta komunalne infrastrukture, kojima bi HEP djelomično obeštetio Labinštinu za novo zadiranje u prostor, s obzirom na porazno iskustvo s 20 projekata i tisuću novih radnih mjesta najavljivanih prilikom gradnje TE Plomina 2, od čega nije ostvareno ništa.

Ističe i činjenicu da lokalni čelnici nezakonito pregovaraju o naknadi za korištenje prostora, jer po važećem zakonu naknada pripada Općini Kršan u iznosu od 95 posto i Gradu Labinu u iznosu od 5 posto. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter