Laburisti ne odustaju od referenduma o referendumu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski laburisti - Stranka rada na celu s predsjednikom stranke Dragutinom Lesarom ostaju pri zahtjevu za provodenjem takozvanog referenduma o referendumu koji se trebao održati zajedno s referendumom o pristupanju Europskoj uniji 22. sijecnja, a koji su sindikati dogovorili s bivšom Vladom Jadranke Kosor.

Jedna od tema prve sjednice Kluba zastupnika laburista bila je i "politicka prijevara prošle vlasti u vezi s referendumom o referendumu za ulazak Hrvatske u EU", rekao je Lesar u utorak nakon sjednice kluba u Saboru.

Napomenuo je da zahtijevaju da se provede referendum o referendumu na kojem bi gradani dali svoj politicki stav o smanjenju broja potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma s 10 na 5 posto te naglasio da je 23. studenoga 2010. sklopljen sporazum Vlade i sindikata u kojem je stajalo da se dva referenduma moraju održati zajedno.

Lesar smatra da je tijekom primopredaje vlasti "bivša premijerka Kosor trebala upozoriti sadašnjeg predsjednik Vlade Zorana Milanovica da je preuzela obvezu prema sindikatima za raspisivanje još jednog referenduma" te dodaje da Kosor tu temu nije spomenula ni na sastanku politickih konzultacija u Saboru oko datuma provodenja europskog referenduma na kojem je on prisustvovao.

Lesar kaže da ostaje nepoznato je li taj sporazum sa sindikatima Kosor predala novom premijeru tijekom primopredaje, ali tvrdi da se iz ponašanja vladajuce Kukuriku koalicije može zakljuciti da "ili taj sporazum nisu dobili ili oni nastavljaju odnos prema neposrednoj demokraciji kada im gradani smetaju, odnosno trebaju samo za vrijeme izbora i sada na europskom referendumu".

Lesar je naglasio da laburisti temu drugog referenduma ne puštaju te dodao da se žele konzultirati sa sindikatima da bi vidjeli koji je "njihov stav o vakuumu koji je nastao u vezi s tim pitanjem".


Podijeli: Facebook Twiter