Laburisti: Mladima Ližnjana kasne stipendije

Renato Kokot, Mario Radešić i Marčelo Miletić (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)
Renato Kokot, Mario Radešić i Marčelo Miletić (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

Članovi ližnjanske podružnice Hrvatskih laburista Mario Radešić, Renato Kokot i Marčelo Miletić danas su na konferenciji za novinare još jednom prozvali rukovodstvo Općine zbog sporog rješavanja studentskih stipendija. Iako je natječaj bio raspisan još u listopadu 2012., one se još uvijek nisu počele isplaćivati.

- Akademska godina počela je prije pet mjeseci, a time i trošak studiranja za mlade ljude, kao i za njihove roditelje raznih imovinskih statusa. Da bi apsurd bio veći, financijska sredstva za stipendiste trebala su biti planirana u lanjskom proračunu, a i da nisu, nakon natječaja je uslijedio rebalans tog proračuna, a zatim i prijedlog proračuna za 2013. godinu. Stoga smatramo da se radi o neradu i neobzirnom ponašanju odgovornih, prije svega načelnika koji odobrava stipendije, ali po odluci Općinskog vijeća, koje još uvijek nije održano, objasnio je Mario Radešić.

Osvrnuo se i na nedavno donesenu Odluku o ovogodišnjim stipendistima u kojoj stoji da se eventualne žalbe studenata upućuju načelniku Srećku Ševerlici, iako se prema Pravilniku trebaju žaliti Vijeću. Radešić je dio odgovornosti prebacio i na zamjenika načelnika i v.d. pročelnice koji, kako kaže, sve to mirne savjesti promatraju i ne poduzimaju ništa, iako cijelo vrijeme kao i načelnik primaju visoke plaće, u vrijednosti 20 do 25 mjesečnih stipendija.

- Odbor za društvene djelatnosti koji, između ostalog, treba kontrolirati primljene zahtjeve za stipendije, trebala bi činiti tri člana, od toga jedan iz opozicije, a čine ga dva člana i to vijećnici IDS-a, koji također nisu poticali rješavanje ove situacije iako primaju ni manje ni više nego 800 kuna mjesečne naknade. Smatramo da su stipendije već odavno trebale biti riješene i isplaćivane kako bi se olakšalo i studentima i roditeljima. Pogotovo znajući da se značajna sredstva iz proračuna isplaćuju u raznim upitnim i manje važnim situacijama nego što su studenti koje se zakida, pa i na primjeru sufinanciranja Kluba Istarskih studenata u Rijeci sa smiješnim iznosom od tisuću kuna godišnje, kazao je Radešić. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter