Laburisti: Milanoviceva Vlada je neoliberalna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Setom poreznih izmjena Vlada Zorana Milanovica pokazuje da je neoliberalna, u službi bogatih - porucili su u subotu u Zagrebu Hrvatski laburisti, potpredsjednik stranke Branko Vukšic i saborska zastupnica Nansi Tireli.

Neoporezivi dio place bit ce povecan s 1.800 na 2.200 kuna, što je dobro ali nedovoljno, smatraju laburisti i napominju da je nedopustivo da se dio minimalne place od 2.814 kuna, iznad osobnog odbitka, oporezuje s 12 posto. Neoporezivi dio place treba, smatraju, podici do iznosa minimalne place.

Kako su izracunali laburisti, manje poreza na dohodak placat ce oni s manjim placama, ali samo oni koji žive sami. Radnik koji ima dvoje djece te zaradi neto placu od 3.200 kuna ili manju i dalje ce placati isti porez. S druge strane, radnik s dvoje djece i neto placom od 25.453 kune po novom ce modelu primati placu od 25.300 kuna, odnosno samo 153 kune manje.

Umjesto dosadašnjih 10.800 kuna, najviša porezna stopa primjenjivat ce se, upozoravaju laburisti, od 8.800 kuna naviše, cime ce se uništiti, kažu, posljednji ostaci srednje klase.

Uvodenje poreza na dividendu laburisti pozdravljaju, no nije im jasno zbog cega se uvodi samo jedna porezna stopa, od 12 posto. Povecanje PDV-a na 25 posto "cista je perverzija", ilustrativni su laburisti. Država vec sada, pojašnjavaju, ima nenaplacenih 46 milijardi obracunatog poreza i doprinosa te još dodatnih devet milijardi kuna koncesija, dakle ukupno 55 milijardi kuna - skoro polovicu ukupnog državnog proracuna. (B. M. P./NL)


Podijeli: Facebook Twiter