Laburisti: Ližnjanski proračuni možda i nezakoniti

Mario Radešić i Marčelo Miletić (arhiva/P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)
Mario Radešić i Marčelo Miletić (arhiva/P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

- Bilo bi neprimjereno prešutjeti da su rebalans proračuna Općine Ližnjan za 2012. i proračun za 2013. zakonski neutemeljeni, zbog čega nismo ni glasali za ove točke na zadnjoj lanjskoj sjednici vijeća.

Ne samo da se njima ne prikazuje realno stanje općinske blagajne, nego bi takvi proračuni mogli biti i nezakoniti. U rebalansu proračuna za 2012. izostavljeno je 19 milijuna kuna viška od komunalnog doprinosa koji se gomila već godinama i kojim se načelnik Ševerlica inače hvali, a istovremeno se navodna ulaganja općine umjetno napuhavaju i fiktivno prikazuju već šest godina za redom, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik ližnjanske podružnice Hrvatskih laburista Mario Radešić.

On i Marčelo Miletić ukazali su na činjenicu da je u drugim izmjenama i dopunama proračuna Općine Ližnjan prikazan višak od samo 6,09 milijuna, a za ovu godinu od 13,6 milijuna kuna. Podsjetimo, Komisija za popis imovine, potraživanja i obveza Općine Ližnjan popisom obavljenim u siječnju 2012. utvrdila je da Općina na svom žiro-računu ima 19,7 milijuna kuna te 6,9 milijuna u dionicama i udjelima u glavnici Istarskih trgovačkih društava poput Pulaprometa i Uljanika, a istovremeno je polako, ali uspješno nastavila naplaćivati svoja potraživanja.

- Investicijski i drugi programi se doslovce kopiraju iz godine u godinu, samo s drugim iznosima. Na primjer, izgradnja ceste Galiola - Marlera spominje se već u proračunu za 2006., kada se planiralo napraviti kilometar i pol, a u međuvremenu je ta investicija s 1,53 skočila na šest milijuna kuna u sadašnjem proračunu. Ista stvar je i kod ceste Galiola - Puntice koja se u proračunu ponavlja od 2009., a s milijun kuna procijenjene vrijednosti danas je došla na 5,80 milijuna, kazao je Radešić, spominjući i sabirnicu Smiljevac i još niz investicija koje ne samo da nisu realizirane svih ovih godina, već nemaju gotovu ni potrebnu dokumentaciju.

Za sve ovo Radešić je okrivio inertnost aktualne općinske vlasti, budući da Općina ima dovoljno vlastitih sredstava za stvaranje boljih uvjeta života svojim žiteljima, kojima skupo naplaćuje komunalni doprinos. (piše P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter