Laburisti će imati kandidata za istarskog župana

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Iako su lokalni izbori na proljeće 2013., s pripremama su u većoj ili manjoj mjeri krenuli oni koji pretendiraju biti na vlasti ili  sudjelovati u političkom životu Županije, gradova i općina.

Koliko će Kukuriku koalicija s državne razine biti preslikana na lokalnu ovisi o stanju u konkretnoj sredini jer svi se pozivaju na  autonomiju lokalnih stranačkih organizacija.

- Sve je otvoreno, veli predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. Ponavlja to i Radovan Cvek koji je na čelu istarske županijske organizacije stranke i koji smatra da bi se za oko mjesec dana moglo znati više, dok je priznao da je s nekim strankama i nezavisnima, kulturno razgovarao i popio kavu ne otkrivajući o kome se radi.

Hrelja ističe kako su i do sada samostalno tražili mjesto pod suncem pa ako ne bude dobre volje za koaliranjem učinit će opet tako, a i čeka se što će biti s IDS-om i SDP-om, dok s HDZ-om ili HSP-om, koji u Istri imaju gubitničke pozicije, neće surađivati. Ne vjeruje da će IDS s njima koalirati na županijskoj razini.

- Nismo poželjan partner IDS-u, osim u nekim gradovima gdje smo dobili otvorene ponude, kaže Hrelja pri čemu spominje Poreč i Labin. Na županijskim izborima 2009. je HSU koalirao s HSLS-om.

- HSU je politička stranka s kojom ćemo sigurno prvom razgovarati o nastavku suradnje koja je do sada bila kvalitetna, kaže Sandro Jurman, čelni čovjek HSLS-a u Istri. Naredni tjedan bit će održano Županijsko vijeće HSLS-a Istarske županije kada će početi razgovori o izbornim pripremama. Na zadnjim su lokalnim izborima uglavnom nastupali samostalno pa to ostaje kao opcija i za naredne. Jurman ne vjeruje da će HSLS na nacionalnoj razini ulaziti u nekakve antikukuriku koalicije na čemu navodno rade u HDZ-u. U Istri će najprije razgovarati s HSU-om, ponavlja   Jurman, a onda će odlučivati što i kako dalje.

Hrvatski laburisti u Istri imaju kandidata za župana. O kome se radi javnost će znati nakon što završi procedura jer do kraja listopada u središnjicu stranke treba poslati kandidature i nakon potvrde izlazi se u javnost. Za sada u Istri djeluje pet ogranaka stranke - Pula, Poreč, Umag, Labin i Ližnjan dok su pri kraju pripreme za osnivačke skupštine u Medulinu, Vodnjanu, Pazinu i Novigradu, saznajemo od članice predsjedništva Hrvatskih laburista - Stranke rada Nansi Tireli.

Kako ta stranka prvi put izlazi na lokalne izbore preporučen je samostalan nastup kako bi vidjeli koliko ih birači doista podržavaju. Ne žele biti na vlasti ili participirati u njoj po svaku cijenu. Ne podržavaju predizborne koalicije dok su otvoreni za one postizborne, ali na zdravim osnovama.

- Nema veze koliko će nas taj samostalni nastup koštati, veli Tireli te ističe kako su se ljudi na terenu čak i plašili eventualnih koalicija i da su zadovoljni preporukom o samostalnom nastupu. Kaže i da ne forsiraju da imaju kandidate za lokalne čelnike, ali tamo gdje budu imali kandidate koji zadovoljavaju određene kriterije s njima će izaći dok će u nekim sredinama na izbore samo s listama za predstavnička tijela. (S. BENIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter