Labudovi sve cešci gosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neobicni gosti zaustavili su se prošlog tjedna u poreckoj uvali Sveti Martin - dva prekrasna bijela labuda plijenila su pažnju šetaca pracakajuci se u plicaku, a njihovu je gracioznost i ljepotu fotoaparatom uhvatila naša citateljica. Po njezinim rijecima, labudovi su bili izuzetno druželjubivi i pitomi. Sa znatiželjom su promatrali prolaznike nadajuci se komadicu hrane.

Jedan je labud pri dnu vrata imao cvrsto stisnutu žutu oznaku na kojoj je ispisan broj 65PO, na što su neki izrazili sumnju da nije rijec o potezu kakvog zlonamjernika koji mu je želio nauditi. Labudi par pokušali smo jucer ujutro potražiti u toj uvali izmedu Materade i kampa Ulika, ali više ih nije bilo.

Više informacija o labudovima potražili smo u zagrebackom Zavodu za ornitologiju, gdje smo od dr. sc. Davora Cikovica, koji je vec bio obaviješten o pojavi oznacenog labuda kod Poreca, doznali da je rijec o uobicajenom prstenovanju.

- Labud slikan pokraj Poreca oznacen je prije godinu dana, tocnije 13. sijecnja 2010. godine na zagrebackom jezeru Bundek. Tada je bio u svojoj drugoj kalendarskoj godini, dakle imao je nešto više od pola godine pa prema tome sada ima oko godinu i pol. U Porec je dolutao u potrazi za hranom tijekom zimskih mjeseci.

Labudovi se prvi put gnijezde uglavnom od druge do cetvrte godine života. Ovaj bi se vjerojatno ove godine mogao prvi puta gnijezditi pa ce se stoga vjerojatno s proljecem povuci na kontinent, veli Cikovic. Objasnio je da je žuta oznaka na jednom od labudova uobicajen nacin oznacavanja koje provode ornitolozi. Zahvaljujuci oznacavanju labudova, danas se mnogo zna o njihovom kretanju i stanju populacije.

Pitali smo smetaju li vratne oznake labudovima, na što nam je Cikovic odgovorio nijecno. Dodao je da je rijec o ispitanoj metodi oznacavanja.

- More nije baš najbolje mjesto za labudove, ali oni više nisu novost na našim obalama. Na more sele kada se vode na njihovim staništima na kontinentu smrznu, kaže poznati porecki ornitolog Robert Stelko, kojeg smo pitali za mišljenje o posjetu ovih velikih ptica. Dodaje da se labudovi cesto u Istri vide i na jezeru Butoniga, u pulskom akvatoriju, a jedan se par nedavno dva mjeseca zadržao kod Funtane. (Vedrana HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter