Labirint ljubavi i srdžbe iz kojeg nema izlaza

"U agoniji" - Ozren Grabarić i Nela Kocsis
"U agoniji" - Ozren Grabarić i Nela Kocsis

Na maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula preksinoć je izvedena predstava "U agoniji" Miroslava Krleže u produkciji Putujućeg kazališta i Scene Ribnjak iz Zagreba. Autori projekta, koji su u njemu i glumili, su Nela Kocsis, Darko Stazić i Ozren Grabarić.

Pucanj koji produbljuje agoniju

Krojačica Laura Lenbach je žena zarobljena u patrijarhatu nekih prošlih vremena koja se nikako ne može dogovoriti sama sa sobom što učiniti - pustiti stvari takvima kakve jesu ili djelovati, suprotstaviti se maltretiranju pijanog, frustriranog i izgubljenog supruga Baruna Lenbacha koji je u dugovima i stalno prijeti da će se ustrijeliti ako mu Laura ne da novac. Laura želi da se on ustrijeli i to otvoreno priznaje odvjetniku Ivanu Križovcu, inače svom ljubavniku. Lenbachovo zlostavljanje Laure je više psihološko nego fizičko, a Laura će prvo zauzeti obrambeni stav prema njemu i pokušati ga ignorirati da bi onda napala njegov ego prigovorivši da on nema hrabrosti da se ustrijeli. Lenbachov odgovor bit će metak u vlastitu sljepoočnicu. To ipak neće riješiti ništa već će samo otvoriti novu krizu i produbiti agoniju kroz koju Laura prolazi. Križovec će pokušati ostati sabran, ali njegova smirenost proizlazi iz toga što ga je za Lauru zapravo baš briga jer on ima drugu ljubavnicu. Umjesto da je preplavi osjećaj slobode, Laura će ostati sama i napuštena jer Lenbacha nema a Križovec joj je okrenuo leđa. I što sad? Iz ovog labirinta izlaza nema.

Vrhunske glumačke izvedbe

Ovaj antologijski Krležin dramski tekst troje je glumaca prenijelo na kazališne daske s posebno velikim žarom. Pogotovo je Kocsis iznimno nadahnuto prikazala Laurino stanje rastrganosti i srdžbe koja cijelo vrijeme kipti iz nje, dok Stazić prilično uvjerljivo glumi antipatičnog parazita Lembacha. Grabarić glumi Križovca koji se postavlja između ova dva pola hinjenom racionalnošću koju dokazuje dugim monolozima, a koji zapravo sugeriraju njegovu bezosjećajnost.

Pulska je publika odlično. primila predstavu, nagradivši snažnim pljeskom vrhunske glumačke izvedbe. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter