Labinštinom pješačilo 220 planinara iz cijele Istre

Hodalo se pet i pol sati, uz idealne vremenske uvjete (G. PLAVŠIĆ)
Hodalo se pet i pol sati, uz idealne vremenske uvjete (G. PLAVŠIĆ)

Planinari iz Istre, Primorja i Slovenije prohodali su u nedjelju dio Istarskog planinarskog puta od Rapca preko vrha Standard do Plomina. Prema riječima organizatora Vladimira Rojnića, predsjednika Istarskog planinarskog saveza, odazvalo se 220 sudionika iz društava Glas Istre i Elektroistra iz Pule, Pazinka iz Pazina, Skitaci iz Labina, Planik iz Umaga, Knezgrad iz Lovrana, Strilež iz Crikvenice, Obalno iz Kopra te planinari iz Primorsko-goranske županije koji su stigli svojim vozilima.

Ovo je treća godina otkako Savez organizira zajednički izlet godišnje za sva planinarska društva u Istri, jednom od dionica Istarskog planinarskog puta na Labinštini. Protekle nedjelje hodalo se pet i pol sati, nešto više od 13 kilometara, uz idealne vremenske uvjete. Startalo se kraj autokampa Maslinica u Rapcu, prošlo uz potok do slapa, pa sajlama uzbrdo do ceste Labin - Rabac da bi se zatim krenulo označenim putem prema vrhu Standard na 474 metra nadmorske visine.

Nakon prvog oštrijeg dijela staze do vodovoda, put dalje nije bio suviše zahtjevan. Tek blagom uzbrdicom dolazi se do sela Ripenda Krasi. Prolazeći kroz šumarke, makiju i proplanke s niskim raslinjem vidici se otvaraju prema Kvarneru s jedne strane te istarskom poluotoku s druge. Standard je golet izložena buri pa se ne preporuča blizu dok puše. Nakon vrha put vodi prema Plominu, ali prije toga produžili smo nekoliko stotina metara stazom do vidikovca iznad Plominskog zaljeva. Zatim smo se vratili i makadamskim putem spustili do Plomin Luke. Nakon mjesta kraj termoelektrane, za završnicu se još valjalo popeti uskom strmom stazom do Plomina na 171 metar nadmorske visine. Motiv je, naravno, okrjepa i standardno dobar ručak kod Dorine. (J. ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter