Labinština: Ili štednja ili redukcija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradani Labinštine trebaju obustaviti sva navodnjavanja, zalijevanja i pranja ulica te maksimalno provoditi mjere štednje vode jer ce u protivnom redukcije njene potrošnje postati neizbježne, stoji u zakljucku celnika lokalnih samouprava Labinštine donesenog pocetkom tjedna.

Dokument su potpisali gradonacelnik Labina Tulio Demetlika, raški nacelnik Josip Knapic, kršanski nacelnik Valdi Runko, picanski nacelnik Ivan Frankovic i nacelnik Sv. Nedelje Srecko Mohorovic. Takoder, zakljuckom  se nalaže Vodovodu Labin da do 15. srpnja u funkciju vodoopskrbe stavi Bubic jamu u Plomin luci.

Zakljucak je donijet na temelju podatka da su u prvih šest mjeseci ove godine pale 233 litre kiše po cetvornom metru, što je 40 posto prosjeka u proteklih pet godina te cinjenice da se zbog stalnog rasta temperature povecava potrošnja vode.

Vodovodu je dopušteno iz Bubic crpsti maksimalno 30 litara vode u sekundi, što bi riješilo vodoopskrbu Plomin luke, Kršana i Plominskog zagorja, koji se sada napajaju iz izvora Fontegaj, Kokoti i Mutvica u Raškoj dolini buduci da izvori Kožljak i Plomin daju samo petinu uobicajenih kolicina vode.

U trima raškim izvorima vodostaj je niži od normalnog, ali se i dalje crpi standardnih 140 litara u sekundi. Hrvatske vode su u ponedjeljak pocele s izgradnjom zagata na Obuhvatnom kanalu broj 2, brana koja ce sprijeciti moguce prodor morske vode u izvor Kokoti.


Podijeli: Facebook Twiter