Labinština će ipak podijeliti HEP-ovu rentu

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Ipak neće samo Općina Kršan u većem i Grad Labin u manjem dijelu kusati 86 posto podebljanu tzv. ekološku rentu od plominskih ugljenara, kako je to bilo definirano odlukom Vlade RH koncem lipnja. Izvršna vlast je, naime, na prekjučerašnjoj sjednici - nakon svega nešto više od mjesec dana! - izmijenila odluku o naknadi za korištenje prostora elektrana, pa će se ona od Plomina 1 (125 MW) i Plomina 2 (210 MW) dijeliti na cijelu Labinštinu, i to u sljedećem omjeru: Kršanu 50 posto, Labinu 26, a Raši, Pićnu i Sv. Nedelji po 8 posto.

Godišnja renta, uz uvjet redovite proizvodnje oba bloka od 2,3 TWh, po novom obračunu, iznosi oko 16 milijuna kuna.

Iz Ministarstva gospodarstva potvrdili su nam da je odluka izmijenjena na osnovi dogovora s predstavnicima grada i općina na Labinštini. Zanimljivo je da se od svih termoelektrana u Hrvatskoj samo u slučaju plominskih naknada dijeli na više jedinica lokalne samouprave.

Tako je iz drugog pokušaja prihvaćena molba načelnika triju općina i prvog čovjeka Labina Tulija Demetlike. Zahtjev lokalnih prvaka, prvotno predstavljen premijeru Zoranu Milanoviću za njegova posjeta Labinu lanjskog rujna, u jeku priprema za izgradnju Plomina 3 (500 MW), obuhvaćao je i dio o udvostručenju naknade.  (Igor RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter