Labinskom Centru za inkluziju triput više prostora

Poludnevni boravak Centra za inkluziju koristi desetak polaznika (I. RADIĆ)
Poludnevni boravak Centra za inkluziju koristi desetak polaznika (I. RADIĆ)

"Kad vidim koliko je moje dijete radosno zbog boljih uvjeta, ja mogu biti samo još sretnija", rekla je Danica Davidović, majka jednog od korisnika, na današnjoj svečanosti u povodu uređenja novih prostora Centra za inkluziju i podršku u zajednici u Centru "Liče Faraguna" u Labinu.

Pod kapom programa poludnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, desetak polaznika preselilo je iz tijesnih soba te osnovne škole za djecu s posebnim potrebama u triput veće prostorije, na stotinjak četvornih metara.

Dosadašnja zbornica i uredi pretvoreni su u prostrani dnevni boravak s čajnom kuhinjom te sobu za kreativnu radionicu i prateće prostorije. Izgrađen je toalet, postavljene su nove instalacije vode i struje, zamijenjena stolarija i obnovljen parket. Adaptacija je koštala oko 100 tisuća kuna, pri čemu je 51,6 tisuću osiguralo Ministarstvo socijalne politike i mladih, a deset tisuća Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva putem labinske Udruge osoba s invaliditetom.

Ostatak je pokriven iz prihoda Centra za inkluziju, dijelom i od prodaje radova iz njegove šivaonice u RIŠ-u, u kojoj je stalno zaposleno osmero djelatnika.

- Sad možemo oplemeniti sadržaje i primiti više korisnika, poručio je predsjednik Centra za inkluziju Marko Perkov, ističući doprinos roditelja, građana te samih korisnika.

- Ovo je primjer kako zajedno, suradnjom javnog i civilnog sektora, možemo poboljšati uvjete osobama s invaliditetom. Grad je za podizanje kvalitete njihova življenja u zadnjih šest godina razvio cijeli niz aktivnosti. Kažu da se razvijenost zajednice mjeri time kako prati osobe s posebnim potrebama, naglasila je labinska dogradonačelnica Eni Modrušan.

Program poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama, kojim se želi spriječiti institucionalizacija odraslih, Centar za inkluziju provodi od 2009. godine u Labinu te općinama Raša i Sv. Nedelja. Polaznici su uključeni u kreativne, rekreativne i edukativne radionice te društvena događanja.

- Neka se i ostale općine na Labinštine pokušaju priključiti, s obzirom na to da i na njihovom području ima dosta potencijalnih korisnika kojima su roditelji stariji, imaju problema s prijevozom…, apelirala je Jadranka Tomac, majka jednog od polaznika Centra. "Važno je korisnika izvući iz kuće i kroz ovakav program omogućiti mu kvalitetan život u zajednici", dodao je tajnik Centra za inkluziju Ozren Catela. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter