Labinsko Jedinstvo napunilo police butiga u Barbanu i u Orihi

Mještani zadovoljni punim policama
Mještani zadovoljni punim policama

Mještani Barbana i Orihi konačno su, nakon višemjesečne Puljankine agonije i njene deložacije, dobili prodavaonice s punim policama. Dućan u Barbanu, koji se nalazi u prostorijama tamošnjeg društvenog doma, otvoren je prije dva tjedna, a onaj u Orihima, uz zvuke harmonike i zakusku, protekle subote. Oba prostora na pet je godina zakupila labinska tvrtka Jedinstvo, koja je, kao najpovoljniji ponuđač, izabrana na nedavnom natječaju. Jedinstvo je tada ponudilo 22.875 kuna (bez PDV-a) za oba objekta, dok je početna cijena bila 14.300 kuna za objekte koji su se nudili u paketu. Javilo se ukupno pet ponuditelja: osim Jedinstva, ponudu su dostavili i Istarski supermarketi, Duravit, Radnik Opatija te Lavor-trade iz Buzeta. Na cijeloj je Barbanštini sada desetak prodavaonica.

Odlična priprema za turističku sezonu

Barbanski načelnik Denis Kontošić veli da se s dolaskom Jedinstva osjetila ozbiljnost i odgovorno ponašanje prema kupcima.

- Uložili su poseban trud da se prostori urede, a potom police napune kućnim potrepštinama, pa čak i dijelom artikala namijenjenih poljoprivredi. Police trgovina su pune, kakve nisu bile već dulje vrijeme, a mještani su jako zadovoljni. Time je konačno okončana agonija Puljanke koja je u zadnje vrijeme pokazivala ružnu sliku trgovačke djelatnosti: prazne police, nezadovoljni zaposlenici, nezadovoljni kupci… Ovo je i odlična priprema za turističku sezonu, pa su otvaranjem prodavaonice svi zadovoljni, osobito oni koji se bave iznajmljivanjem jer više neće imati nezadovoljne goste koji su po namirnice morali odlaziti u udaljenije centre, napominje Kontošić.

Prodavaonica u središtu Barbana prostire se na 350 kvadrata, a ona u Orihima, iako puno manja, sa svega 54 kvadrata, ima odličan izbor kruha i drugih namirnica, čime je, osim mještana, zadovoljno i prvih 30-ak turista. Jedinstvo, naime, osim trgovačke mreže, ima i vlastitu pekaru.

Puljanka dužna Općini 100 tisuća kuna

Općina je, podsjećamo, 1. veljače raskinula ugovor s Puljankom zbog neplaćanja zakupa. No, veći problem od toga bile su poluprazne police, priznaje načelnik. Nakon iseljenja, Puljanka je ostala dužna sto tisuća kuna Općini koja je, nakon neuspjelog pokušaja pregovora o načinu vraćanja duga, pokrenula ovršni postupak.

Kontošić podsjeća da su turisti u vrijeme Puljankine krize odlazili sve do Labina, Rovinja i Pule u velike trgovačke centre po namirnice. Broj turista u sezoni nije zanemariva uzmemo li u obzir više od 160 kuća za odmor s 1.200 kreveta.

- U srpnju i kolovozu nemamo slobodnog ležaja, što znači da, osim 2.700 stalnih stanovnika, imamo i 1.200 stranaca u sezoni. U Orihima je najveći broj ležajeva u odnosu na broj stanovnika: 165 kreveta na 115 stanovnika. I ovdje također nema slobodnih kreveta u špici sezone, naglašava načelnik. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter