Labinsko gradsko vijeće protiv Plomina C na ugljen

Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

Na posljednjoj sjednici Gradskog Vijeća, jednoglasno je usvojena odluka o davanju očitovanja protiv izgradnje TE Plomin C na ugljen, kojom se vijeće Grda Labina protivi izgradnji te elektrane i zahvatu koji je u suprotnosti s Prostornim planom Istarske županije. Vijećnici su mišljenja kako Vlada RH, raspisuje referendume na koje nije potrebno da izađe više od 50 posto birača da bi se uvažila volja građana, te bi takav zakon trebao i morao važiti i kad to čine lokalne samouprave.

Žustra diskusija nezavisnih i pozicije

Izglasavanju odluke prethodila je žustra diskusija, između nekih oporbenih vijećnika i gradonačelnika Tulia Demetlike, u kojoj je prednjačio nezavisni vijećnik Mladen Bastijanić, koji je prozvao Demetliku, da se trebao ranije zalagati da do izgradnje TE Plomin C ne dođe.

- Sjedite u vijeću tek dvije godine, pa vas molim da si pribavite zapisnike gradskog vijeća iz 1993. godine, iz kojih je činjenično vidljivo da sam još tada bio, ne samo protiv nove termoelektrane, već i za zatvaranje Plomina 1. Uzmite si vremena, proučite materijale iz prošlosti, te onda koristite ovaj mikrofon za politizaciju jedne tako važne teme, kao što je čist zrak i okoliš. Želio sam 1993. a želim i danas da naši sugrađani, naša djeca, svi  mi, udišemo čisti zrak i nastaviti ću svim demokratskim sredstvima borbu protiv Plomina C na ugljen. Želo bih vas upoznati i s činjenicom da tada nije bilo ni mjernih stanica, ali su upravo našom voljom i inzistiranjem postavljene, poručio je Bastijančiću Demetlika.

Nedozvoljena količina sumpornog dioksida

Tenzije je ublažio vijećnik Silvano Vlačić (Nezavisna lista Ulika).

- Poznato je da Plomin 1, koji je trebao biti zatvoren početkom ove godine, izbacuje direktno u atmosferu deset puta više sumpornih oksida, nego što je propisano zakonima EU. To mi udišemo, gospodo moja. Direktno se trujemo, treba na sve moguće načine animirati naše sugrađane da jednom to shvate, kako bi svi zajedno tome stali na kraj. Poručimo svim vladama, bivšim, sadašnjim i budućim, da nećemo dozvoliti da zagađuju, ne samo ovaj prostor nego i puno šire, bio je jasan Vlačić.

Demetlika je podnio izvještaj o radu za razdoblje od srpnja do prosinaca protekle godine.

- U Labinu i dalje nastavljamo graditi pouzdan sustav s visoko postavljenim standardima što je bilo, i ostao, najveći prioritet grada Labina. Naš zajednički i konačni cilj jest Labin dovesti na onaj stupanj razvoja koji će naš grad učiniti kompatibilnom s najrazvijenijim gradovima  Europske unije. Taj zadatak ostvarujemo sustavno, strateški uloženim naporima ponajprije vlastitih lokalnih, a potom i regionalnih i državnih institucija i struktura. Za mnoge projekte nije uvijek bilo sluha države, mnoge smo gurali sami, u mnogima predugo čekali, ali opet znali biti i efikasni i kreativni kako bi došli do cilja uz dobru energiju i zajedništvo državne i regionalne i lokalne vlasti, što je uvijek preduvjet da se potakne realizacija novih projekata, rekao je Demetlika. (Adriano ŠĆULAC)

 


Podijeli: Facebook Twiter