Labinski Vodovod obilježio osamdeset godina djelovanja

(Vedrana HABEREITER)
(Vedrana HABEREITER)

Osamdeset godina Trgovačkog društva Vodovod Labin d.o.o., obilježeno je danas u dvorani Sportskog centra "Franko Mileta", prigodnom svečanošću. Brojni uzvanici, među koji su bili direktori vodovodnih društava iz raznih dijelova Hrvatske, predstavnici Hrvatskih voda, IVS-a, gradonačelnici i načelnici Labinštine, ali i čitave Istre, sadašnji i bivši djelatnici Vodovoda, te brojni predstavnici iz javnog i društvenog sektora.

U gotovo dvosatnom prigodnom programu napravljen je presjek svih osam desetljeća djelovanja Društva. Uzvanicima je prikazan kratki film, autora Željka Hrvata, koji je obuhvatio sve segmente poslovanja, zorno prikazujući tehnologiju i principe rada.

U prigodnom obraćanju direktor labinskog Vodovoda, Dino Škopac, naglasio je da je to moderna tvrtka sa 75 zaposlenih koji skrbe o sustavnoj vodoopskrbi koja obuhvaća više od 460 kilometara vodovodne mreže, 30 vodosprema, 18 prekidnih komora, osam crpnih stanica i 10 hidrostanica. Vodoopskrbom iz tog sustava snabdijevaju se žitelji grada Labina i susjednih općina Kršan, Pićan, Sveta Nedjelja i Raša, te dijelovi općina Gračišće i Cerovlje koji gravitiraju slivu rijeke Raše, a uz to ova se tvrtka bavi i odvodnjom na području općina Labinštine.

"Za potrebe vodoopskrbe labinski Vodovod ima koncesije na izvore Fonte Gaja izdašnosti 80 litara u sekundi, Kokoti 100 litara u sekundi, Kožljak 22 litre u sekundi, Plomin 16 litara u sekundi, Mutvica 80 litara u sekundi i Sveti Anton s 250 litara sekundi, što ukupno iznosi 548 litara u sekundi. Ove količine garantiraju Labinštini spokojno planiranje razvoja narednih pola stoljeća", poručio je Škopac.

Sustavom labinskog Vodovoda kroz dvanaest tisuća priključaka pokriveno je 99,1 posto stanovništva, oko 25 tisuća ljudi. Nastojanje je da se dostigne 99,9 posto pokrivenosti, jer, kako kaže Škopac 100 posto nikada nije moguće jer uvijek se pojavi neki novi objekt ili novo naselje koje treba priključiti.

Dodao je kako je glavni cilj tvrtke kontinuirano poboljšanje kvalitete usluga svim građanima koji se opskrbljuju vodom iz vodoopskrbnog sustava Vodovoda Labin. Govoreći o planovima za budućnost, među značajnijim investicijama Škopac izdvaja uvođenje izvorišta Sv. Anton u upotrebu i to zajedno s pulskim vodovodom.

"Velike projekte razvijamo i u odvodnji. Izradili smo Studiju izvedivosti Sustava odvodnje otpadnih voda Aglomeracija Labin - Raša - Rabac, čija je vrijednost 300 milijuna kuna. Upravo tim projektom želimo do 2023.godine riješiti 90 posto odvodnje na području Labinštine.

Cilj nam je dakako biti među prve tri tvrtke u Hrvatskoj po razini kvalitete isporučenih usluga. Svjesni smo da su naša najveća kvaliteta upravo zaposlenici u čiji stručnost konstantno ulažemo. Posljednjih par godina znatna sredstva smo uložili u modernizaciju sustava i opreme. Svjesni smo izazova koji se nalaze pred nama, no pristupit ćemo im maksimalno ozbiljno, kako bi sugrađanima osigurali pitku vodu i sustav odvodnje koji je ekološki prihvatljiv", poručio je Škopac.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić, uz čestitku za veliki jubilej, podsjetio je prisutne na važnost pitke vode, i prelako poimanje pitke vode, pogotovo stanovnika Labinštine koja je bogata izvorima pitke vode.

"Danas je takva prigoda pa se slobodno možemo zapitati kako je nekada bilo našim nonama i nonićima koji su u brentama nosili vodu svojim kućama s najbližeg izvora. Najveća im je vijest bila da se u selu otvorila neka javna špina. Danas mi sve to olako shvaćamo. Pitku vodu imamo u špinama unašim kućama. Ne razmišljamo o njenoj vrijednosti, dok je ona u svijetu na cijeni i jednako tražena kao nafta. S toga se s ove govornice pitam znamo li gospodariti vodom i što činimo da je sačuvamo i za buduće generacije", poručio je Glavičić.

Na kraju je dodao, "zajednička nam je težnja da nam djeca i unuci žive u čistom okolišu i svaki od nas mora dati svoj doprinos. Labin i Labinština moraju pokazati da su jaki i jedinstveni te da će naći rješenje po pitanju odvodnje i da ćemo 2023.godine imati riješen sustav".

Zamjenik direktora Hrvatskih voda, Krešimir Nevistić, u svom je kratkom obraćanju prisutnima, rekao kao je teško naći riječi, kad čovjek dolazi u Istru: "Meni je osobno to put u mir, staloženost, red i rad, a kroz prikazani film samo sam se još jednom u to uvjerio. Vaš je Vodovod primjer i uzor mnogima, i od nas ćete uvijek imati svu pomoć i podršku. Nadam se realizaciji vaših zacrtanih programima do kraja 2023. godine- istaknuo je Nevistić.

Na svečanosti je predstavljena i prigodna monografija "80 godina Vodovoda Labin", autora Tullia Vorana. Tiskana je u čast velikog jubileja Vodovoda Labin d.o.o., a sadrži ukupno devet poglavlja. Upravo ovim tiskanim dijelom želi se osvijetliti životni vijek Vodovoda, od njegova osnutka do danas, te društvenoj zajednici i javnosti prikazati aktivnosti u vodoopskrbi i odvodnji, kao dio bogate povijesti koji je otet zaboravu.

Ambasadorica labinjonske cakavice, Elis Lovrić, zajedno s violončelisticom Bikom Blasko, učinila je tri prekrasna glazbena intermezza. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter