Labinski vijećnici traže da se ispita razlog zamućenja izvora

(A. ŠĆULAC)
(A. ŠĆULAC)

Nezavisni oporbeni vijećnici Grada Labina, Nansi Tireli, Mladen Bastijanić, Silvano Vlačić, Klaudio Korva i Darko Martinović na jučer održanoj konferenciji za novinara pročitali su priopćenje u vezi zamućenja izvora Plomin u Općini Kršan, na kojem se prije nekoliko dana pojavilo manje zamućenje vode. U priopćenju navode kako vodu iz izvora Plomin ljudi koriste još od doba Rima. Za vjerovati je da se ni Plomin ne bi sagradio da tu nije bilo izvora vode. Naši su ga preci čuvali kao oko u glavi.

Najbolja voda

Za potrebe vodoopskrbe izvor se kaptirao 1955. godine i kao takav postao dio vodoopskrbe. Izdašnost izvora tada je bila 10 l/s . Zbog klizišta kaptaže sada mu je izdašnost ispod 4 l/sek. Tokom dugogodišnje eksploatacije, isporuka vode nikada nije bila obustavljena. Izvor slovi kao jedan od najkvalitetnijih izvora u Istri (odmah iza Kožljaka). Sve do pred desetak dana taj je izvor to i bio. Nažalost, isporuka vode s tog je izvora obustavljena zbog zamućenja. Objašnjenja zbog čega je do toga došlo ima više, zavisno o tome tko se od odgovornih za savjesno upravljanje dragocjenim  resursima vode, građanima opravdava.

Dalje navode, da su kao vijećnici grada Labina odgovorni građanima za sve, a pogotovo u zaštiti njihovih ustavnih prava, a pravo na vodu to i jeste. Traže da institucije utvrde odgovornost svih onih koji su učestvovali u izdavanju dozvola za izvođenja građevinskih radova u zaštitnoj zoni izvorišta. Novinarima je predočena karta iz koje se, tvrde oni, vidi da se gradi u drugoj vodozaštitnoj zoni, što je zakonom zabranjeno. Smatraju kako se prilikom izdavanja dozvola kršila procedura, a moguće i zakoni. U cijeloj ovoj nakaradnoj situaciji očito nije bilo nikakvog dogovora, rasprave ni razumnog promišljanja, a nažalost ni znanja, prije nego se uopće prišlo realizaciji parkirališta na postojećoj lokaciji, navode vijećnici.

Stoga su mišljenja da su najodgovorniji u tom lancu zakazali i da je čisto birokratsko-činovničko-administrativna odluka dozvolila gradnju na tom prostoru u vodozaštitnoj zoni, nažalost ponovno na štetu građana. Da podsjetimo kako se u blizini izvora gradi parkiralište za mještane Plomina, te je na ranije iznesene optužbe, da je gradnja uzrokovala zamućenja, načelnik Kršana Valdi Runko, pojasnio kako je još 2012. godine izvršen geotehnički izvid i idejno rješenje za gradnju predmetnog parkirališta. Dvije godine kasnije dobivena je građevinska dozvola.

Nije u zabranjenoj zoni

U međuvremenu su rađena ispitivanja na ukupno šest bušotina. Krajem 2015. godine naručen je projekt te ponovno izvršeno desetak geodetskih ispitivanja. Nakon toga poduzete su sve odgovarajuće aktivnosti te su prije mjesec dana i započeli radovi. Runko napominje da se radovi vrše u 4. vodozaštitnoj zoni, što znači oko 80 metara od postojećeg izvora. Suprotni stav tvrdnjama labinskih vijećnika, iznio je i direktor Vodovod Labin, Dino Škopac, koji je također rekao da se radovi izvode u četvrtoj vodozaštitnoj zoni, a ne drugoj, kako vijećnici tvrde. No, oporbeni vijećnici traže da se čitav slučaj ipak ispita. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter