Labinski vijećnici: Kako produljiti sezonu

Kud plovi turizam u Rapcu? (arhiva)
Kud plovi turizam u Rapcu? (arhiva)

Destinacija Labin-Rabac trebala bi kroz šest godina biti ekonomski održiva, ekološki osjetljiva, kulturološki prepoznatljiva te društveno poželjna. Potrebno joj je produljenje sezone, porast kapaciteta, povećanje potrošnje gostiju kroz nove proizvode, razvijanje prepoznatljivosti odredišta i poboljšanje kvalitete ponude.

Te prioritete i ciljeve donosi Strategija održivog razvoja turizma Grada do 2020. godine, čije su prvo čitanje sinoć odradili labinski vijećnici. Nacrt dokumenta izrađen je pod vodstvom prof. dr. Marinka Škare i Labinjanke, docentice doktorice Tee Golja s pulskog Fakulteta ekonomije i turizma.

Golja je istaknula da velik udio hotela u ostvarenim noćenjima (dvije trećine) pogoduje produljenju sezone. Zanimljiva je skupina gostiju od 51 do 60 godina te ona starija, umirovljenika, koje mogu putovati u pred i posezoni pa im se valja prilagoditi smještajem i proizvodima poput zdravstvenog ili ruralnog turizma.

Osim parkirne montažne garaže u Rapcu, među predloženim investicijama su i dodatna ulaganja u male hotele i kampove visoke kategorije (posebno u starom Labinu i novoj zoni Gondolići); u tematske difuzne hotele u starogradskoj jezgri; greenfield investicije u manje objekte, vile s bazenima i pansione.

Javna rasprava o turističkog strategiji traje mjesec dana, nakon čega slijedi usvajanje na vijeću. Nacrt dokumenta od gotovo 180 stranica objavljen je na internetskom portalu gradske uprave.

"Počupali" se Demetlika i Mohorović

U raspravi je zaiskrilo između gradonačelnika Tulija Demetlike (IDS) s jedne, te Jasmine Gruičić i Daniela Mohorovića (oboje SDP) s druge strane. Potonji je ustvrdio da se Labin, unatoč strategijama, i dalje razvija stihijski.

- U nas je već postala 'stora užonca' donijeti plan radi plana i - čekati. Stvorit će se dojam da se nešto radi, a ne prođe dugo da opet nešto ne mijenjamo. Pojavi se strani ulagač pa u Rapcu ne želi graditi hotele, nego apartmane za prodaju. Planiramo gradnju smještajnih kapaciteta u Rapcu, ali dođe investitor koji hoće graditi u Prtlogu pa mu se i to omogući", primijetio je Mohorović.

Mohorovićev istup Demetlika je ocijenio kao posprdno obezvređivanje truda svih aktera - od turističke zajednice, velikih hotelijera i malih iznajmljivača - koji su doprinijeli da se Labin od rudarske pretvori u turističku sredinu. "Žao mi je da se tako nastupa prema tim ljudima; da se netko usuđuje reći da ništa nije učinjeno. Ne mogu dopustiti da se sjednica o razvoju grada pretvara u politički skup", poručio je Demetlika oporbenjacima. (Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter