Labinski umjetnici otvorili vrata ateljea

Labinska starogradska jezgra - sjedište nove, umjetničke republike (Labin Art Republika)
Labinska starogradska jezgra - sjedište nove, umjetničke republike (Labin Art Republika)

Likovna umjetnost i kultura vizualnog izražavanja, od slikarstva, skulpture, grafike... do današnjih novih medija, Labin su doista od negdašnje rudarske republike pretvorili u Art Republiku. Počeci stvaranja te likovne umjetničke scene datiraju još od 1968. godine, kada su likovnjaci udruženi u Labinske ateljee naseljavali i useljavali u prostore starogradske jezgre da bi tijekom 1980-ih postali poznatiji kao Labinski likovni krug, a u samostalnoj hrvatskoj državi, od kraja 1990-ih, kao Labinski uzlet likovnosti.

Danas, povodom nedavnog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kao 28. članice, labinski "Pozdrav Europi" manifestacija je koja svijetu simbolički donosi 28 umjetnika s ovih prostora, a koji suvereno predstavljaju umjetnička strujanja i tendencije sa samoga vrha grada umjetnika. Izložba „Pozdrav Europi“ početkom srpnja predstavljena je u nekoliko labinskih prostora: galeriji Alvona, Gradskoj galeriji, Narodnom muzeju i crkvi sv. Stjepana, a obuhvatila je gotovo sve eminentne labinske umjetnike. Abecednim su to redom: Nada Bađura (rođena Pavlović), Quintino Bassani, Tea Bičić, Emil Bobanović Ćolić, Mate Čvrljak, Jasna Diminić (r. Maretić), Josip Diminić, Mirta Diminić, Milenko Dundara, Zdravko Đerek, Krešimir Farkaš, Alen Floričić, Eugen Kokot, Ester Kranjac, Beti Kranjčević, Sanja Milić (r. Švrljuga), Zdravko Milić, Branko Mohorović Ticić, Orlando Mohorović, Anessa Negri (r. Alagić), Karlo Paliska, Vera Paliska (r. Kos), Renato Percan, Vinko Šaina, Flaviano Škopac, Narcisa Adalgisa Škopac, Ivona Verbanac i Ljiljana Vlačić.

A osim što je sva sila labinskog umjetničkog potencijala sabrana na nekoliko lokacijski vrlo bliskih mjesta, na inicijativu Grada, a u sklopu Labin Art Republike, od početka srpnja do konca kolovoza labinski likovnjaci prvi put otvaraju vrata svojih radnih prostora: svakog ponedjeljka i srijede u manifestaciji nazvanoj „Dani otvorenih ateljea“. Na taj se način javnost može upoznati s radom 17 labinskih umjetnika koji djeluju u 13 ateljea lociranih u pitoresknoj i inspirativnoj jezgri staroga grada.

- Labin je u domeni likovnosti Poluotoka nesumnjivo jedan od jačih centara. Smatram da je ovogodišnji program Labin Art Republike bogat u svim smjerovima. Također mislim da labinski umjetnici uglavnom komuniciraju na zdravoj osnovi, a oni koji su nešto zatvoreniji prema ostalima samo su malo ljubomorniji, smatra Josip Diminić, umirovljeni profesor emeritus i jedan od najznačajnijih hrvatskih kipara druge polovice 20. stoljeća koga smo posjetili u ateljeu što ga dijeli s kćerkom Mirtom.

- Grad Labin vrlo drži do svojih umjetnika i trudimo se zadovoljiti svačije potrebe, naravno, ovisno o trenutnim mogućnostima, kaže nam Loredana Ružić Modrušan iz labinskog gradskog odjela za kulturu. "Nedavno smo prostore na korištenje dodijelili Ivoni Verbanac i Tei Bičić, a tražimo i adekvatno rješenje za našega Alena Floričića i Sanju Švrljugu, čiji rad izuzetno cijenimo. Ovo je prvo izdanje Dana otvornih ateljea i smatramo da je logičan nastavak svega onog što je Labin iznjedrio u kontekstu hrvatske kulture", kazala je Ružić Modrušan, po vokaciji sociologinja, a po funkciji i posrednica između velikog broja likovnjaka i gradske uprave koja im nastoji pružiti odgovarajući tretman. (Napisao i snimio Vedran ŠILIPETAR)

CIJELI TEKST ČITAJTE U PRILOGU ISTRA PLUS TISKANOG IZDANJA.

 


Podijeli: Facebook Twiter