Labinski tekstilci u prosvjedu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Želimo da nas poslodavac odjavi kao ljude, da dobijemo radne knjižice i obracunske liste za tri mjeseca da bismo barem mogli tražiti novi posao ili primati naknadu sa Zavoda za zapošljavanje. Ovako smo ni na nebu ni na zemlji, egzistencijalno ugroženi!", poruka je to 20-ak radnika labinske tekstilne tvrtke IR. ZA., koji su danas mirno prosvjedovali ispred pogona nakon što vec cetiri mjeseca nisu dobili placu.

Sindikalno udruženi, podsjetimo, prije 20-ak dana najavili su pokretanje ovrha nad imovinom poduzeca IR. ZA. i Amadio (preko kojeg su, kako vele, samo primali place). Talijanski poslodavac Samuele Amadio im, uz to, kažu, više od tri godine nije placao mirovinske i zdravstvene doprinose. Ne rade od 1. lipnja, kada su jednostavno - poslani doma.

U meduvremenu je, pak, u pogonu pocela proizvoditi nova tvrtka Labin tekstil d.o.o., koju su osnovali Dominik Paliska, dotadašnji prvi suradnik Amadia, i Gianni dalle Palle, mehanicar koji je u bivšoj firmi održavao strojeve. Oni su u startu porucili da nece preuzeti stare dugove, ukljucujuci i one prema radnicima, jer «žele krenuti od nule, bez repova». Halu je Labin tekstilu unajmila IR. ZA., a strojeve Amadio. Paliska i dalle Palle posao su, tvrde, nudili svim radnicima IR. ZA.-e, no prihvatilo ga je tek njih deset od ukupno 50-ak.



Radnici koji su prosvjedovali tvrde da ne žele raditi za novu tvrtku Labin tekstil jer nemaju povjerenja u Palisku, za kojega vele da radi samo ono što Samuele Amadio kaže te ga vide kao njegovu marionetu. Nece, kažu, u novu neizvjesnost.

Paliska pak na takva prozivanja odvraca da je on dosad bio samo voditelj pogona, a ne vlasnik i direktor firme.

- Razumijem njihovo ogorcenje jer su vec toliko bez place i teško ih je natjerati da razmišljaju drukcije. Znam da je teško vratiti povjerenje jer smo i Gianni i ja cijelo vrijeme bili ovdje s njima. No, ja sam odgovorna osoba u novoj firmi, s kojom Samuele nema veze, i ne bih si dopustio raditi kontra sebe, dodaje Paliska.

Tvrdnju Paliske da Amadio u Labin stiže u cetvrtak, kada je spreman razgovarati s radnicima IR. ZA.-e, ovi nazivaju «pricama u koje više ne vjeruju ni mala djeca».


Podijeli: Facebook Twiter