Labinski Slovenci dobili svoj prostor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rudi Merljak, predstavnik ureda slovenske vlade za Slovence u pogranicnim podrucjima i dijaspori, otvorio je sjedište Društva Slovenaca u Labinu. Prostor, površine 18 cetvornih metara, društvu je iznajmio Grad, a time je ova udruga, osnovana u travnju 2006. godine, stekla kvalitetnije uvjete za rad. Prostorije se nalaze u zgradi poduzetnickog inkubatora u Podlabinu.

Merljak, koji je predsjednici društva Silvi Šutar Vujicic poklonio slovensku zastavu, istaknuo je znacaj otvaranja novog okupljališta Slovenaca.

- Ovo je još jedan dokaz da ocuvanje našeg jezika, kulture i identiteta u Istri i Hrvatskoj lijepo napreduje. Vjerujem da ce se to odraziti i u popisu stanovništva te na sljedecim lokalnim izborima. Kao predstavnik vaše maticne domovine, mogu reci da cemo vas i ubuduce pomagati u skladu sa svojim mogucnostima, rekao je on.

- Ako smo dosad i bili neka vrsta beskucnika, to nikako ne znaci da društvo, koje danas broji 82 clana, nije bilo aktivno. Dapace, djelovali smo u dva smjera, kulturnom i društvenom, istaknula je Silva Šutar Vujicic.

U nizu dogadaja organiziranih u pet godina postojanja društva posebno atraktivna bila je izložba razglednica Labina ispisanih slovenskim jezikom iz zbirke publicista Marijana Milevoja, koja svjedoci o vrlo aktivnoj ulozi Slovenaca u razvoju grada tijekom 20. stoljeca. U Kulturnom centru Lamparna priredena je izložba o suvremenoj slovenskoj kulturi, a organizirano je i nekoliko predavanja gostiju iz Slovenije, medu kojima se istaknulo ono Katarine Pajnic o Slovencima u Hrvatskoj.

Za 2010. godinu, u suradnji sa SKD-om Istra iz Pule i Nakladom Mathias iz Labina tiskan je dvojezicni kalendar s reprodukcijama slika Saše Šantela, slovenskog slikara koji je niz godina živio i radio u Istri. Od organiziranih izleta u Sloveniju osobito je popularan bio posjet Idriji, gradu koji s Labinom povezuje slicna rudarska prošlost i niz povijesnih i kulturnih djelatnika.

U kulturnom dijelu programa tradicionalne slovenske napjeve i skladbe, ali i neke hrvatske, izveli su mješovita i ženska sekcija pulskog zbora Encian te muška klapa Snežnik iz istoimenog lovranskog slovenskog društva. U jednom su trenutku s njima zapjevali i ostali uzvanici, kojih je bilo stotinjak.

Biblioteka društva obogacena je djelom Martina Bizjaka "Tri znacajna Slovenca u Puli", darom Slovenskog kulturno-umjetnickog društva Istra iz Pule. Predsjednica tog društva Klaudija Velimirovic pohvalila je dosadašnju suradnju s Labinjanima.

Medu uzvanicima su bili i predstavnici društava Slovenaca iz Pule, Rijeke, Lovrana, Poreca i Buzeta, a cestitke u ime Nacionalne zajednice Bošnjaka iz Labina prenio je Šerif Erdic. (Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter