Labinski SDP: Zemljište u Vinežu za 0 kuna

Poslovna zona Vinež (I. RADIĆ)
Poslovna zona Vinež (I. RADIĆ)

Labinski SDP ne protivi se investicijama u poslovnoj zoni Vinež II, što nam u javnim istupima imputira gradonačelnik Tulio Demetlika, no tamošnje se zemljište ne može prodavati za nula kuna, kako to čini lokalna samouprava, poručio je na konferenciji za novinare predsjednik stranke Valdi Gobo.

Ponovio je stav da se parcele moraju tržiti po procijenjenoj vrijednosti vještaka, a ne za upola manju cijenu od 20 eura po metru četvornom, jer toliko je, objašnjava, koštalo opremanje zone pristupnom cestom, javnom rasvjetom, vodom, strujom, što plaćaju porezni obveznici.

- Labinu nema razvoja ni novih radnih mjesta bez ulaganja, ali do njih ne možemo po obrascu kakav se provodi u vineškoj zoni. U njenoj drugoj fazi, usto, još otkako je prodana prva parcela prije tri i pol godine, nije dovršena infrastruktura. Kupci zemljišta, sve i da žele, ne mogu poslovati, dodao je Gobo.

Podsjetimo, posljednje dvije od devet građevinskih čestica (namijenjenih proizvodnji, manjim pogonima, obrtništvu, trgovini, manjim skladištima i komunalnim uslugama) u zoni Vinež II izložene su prodaji putem javnog natječaja odlukom gradskih vijećnika.

- Ne može poglavarstvo odlučivati o cijeni, već se mora poštovati isključivo procjena sudskog vještaka. To su zakonski okviri. Gradonačelnik govori da je zemljište zaštićeno od preprodaje, ali imamo slučajeva kada ga kupac založi kao hipoteku za kredit koji ne vraća - pogledajte po kojoj početnoj cijeni tada banka, temeljem ovrhe, nudi čestice, naglasio je Gobo.

Dobru opciju za privlačenje investitora, ali i zaštitu interesa građana, vidi u davanju gradskog zemljišta na besplatno korištenje, i to po strogo određenim uvjetima i odgovarajućem modelu. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter