Labinski SDP: Vrijeme krize je i vrijeme šanse

Darko Liović, Željko Ernečić i Daniel Mohorović (I. RADIĆ)
Darko Liović, Željko Ernečić i Daniel Mohorović (I. RADIĆ)

Bez partnerstva regionalne i lokalne samouprave s državom nema realizacije projekata u sklopu mjera poticanja poduzetništva i obrtništva, poruka je s tematske konferencije za novinare SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Labina Željka Ernečića, člana Glavnog odbora stranke i predsjednika Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG Invest) Darka Liovića te tajnika gradskog ogranka Daniela Mohorovića.

- Potezi gradske vlasti nisu urodili smanjenjem nezaposlenosti. U Labinu svjedočimo sve većem gubitku radnih mjesta, zatvaranju poduzeća i obrta… Međutim, vrijeme krize je i vrijeme šanse. Nastojat ćemo privući investitore uz pomoć države, ministarstava i agencija. Osnovno je ustrajati na povećanju zaposlenosti, i to u proizvodnji, industriji, malim poduzećima, obrtništvu te visokotehnološkom sektoru usluga. Bez industrijske proizvodnje, ali i poljoprivrede, neće biti ni turizma, ni napretka, ni života, primijetio je Ernečić.

- Porazna je činjenica da se učenicima iz Labina preporučuje upis u školu za konobare. U ostalim gradovima, uz tu struku, prednost se daje i kuharima. Ispada da su to jedina zanimanja u Istri za koja bi se mladi trebali obučavati, komentirao je Ernečić.

Liović je naglasio da je Vlada kroz program Poduzetnički impuls, težak oko 730 milijuna kuna (od čega je 186 milijuna bespovratnih sredstava), dvostruko vrednijim od lanjskog, prepoznala da je spas u malom i srednjem poduzetništvu.

HAMAG je izdavanjem jamstava u 2012. podržao 13 projekata u Istri, što je generiralo 30 milijuna kuna investicija te zapošljavanje 30-ak radnika. Istarskim gospodarstvenicima je, usto, dodijelio bespovratnih oko milijun kuna od ukupno 32 milijuna, s koliko je raspolagao.

- Želimo to pojačati, pogotovo jer je novi jamstveni program, osim prerađivačkoj industriji, namijenjen i turizmu, na koji se Istra uvelike oslanja, rekao je Liović. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter