Labinski SDP: Prostorno planiranje na štetu građana

Moreno Rudan, Peđa Grbin i Željko Ernečić (I. RADIĆ)
Moreno Rudan, Peđa Grbin i Željko Ernečić (I. RADIĆ)

Prostorno planiranje ne smije se provoditi na temelju zahtjeva pojedinaca, već s ciljem unapređenja lokalne zajednice i interesa građana, a potonje u Labinu nije poštovano, glavna je poruka s konferencije za novinare predsjednika ovdašnjeg ogranka SDP-a Željka Ernečića i saborskog zastupnika te stranke Peđe Grbina.

Komentirali su nedavnu odluku Gradskog vijeća, u kojem je vladajuća koalicija predvođena IDS-om uslišala molbe četiriju investitora te zatražilo od Skupštine Istarske županije da se izmjenama i dopunama njenog Prostornog plana uređenja (PPU) omogući gradnja hotela i turističkih naselja u južnom priobalju.

Na četiri neizgrađene lokacije - zaseocima Lovronci i Šikuli te na dvije u zaštićenom obalnom pojasu u Dugoj Luci-Prtlogu - omogućila bi se gradnja ukupno 2.184 ležaja.

- Ulagači su terene kupili kao poljoprivredno i šumsko zemljište, a sada traže prenamjenu u građevinska. U prostornim planovima već je predviđeno područje za turističku izgradnju, iznad Girandelle, pa ispada da nam interesi drugih definiraju prostor u kojem ćemo živjeti. U uređenoj sredini investitori kupuju tamo gdje znaju da se može graditi, a ne negdje drugdje znajući da će utjecajem na lokalne moćnike zemljište moći urbanizirati, kazao je Ernečić.

Primijetio je da IDS, nakon što je otvoreno kupio lojalnost koalicijskih partnera za dizanje ruku, uvevši potpredsjednicima iz redova HSU-u i BDSH mjesečnu naknadu od 1.500 kuna, može izglasati sve, pa i ono, kao u ovom slučaju, na štetu lokalne zajednice.

Grbin je, pak, napomenuo da državna vlast i kroz izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu te planiranim izmjenama onog o šumama želi dokinuti manipulacije sa zemljištem.

"Nismo protiv razvoja, dapače podržavamo ga, ali pod uvjetom da je uređen. U cijeloj Istri, pa tako i na Labinštini, mnogo je lokacija definirano za turističku, gospodarsku i stambenu gradnju, no to zemljište ima svoju cijenu. Puno je jednostavnije za nekoliko eura kupiti poljoprivredno te ga uz malo truda pretvoriti u neko drugo i tako se obogatiti. To ne možemo podržati!", poručio je Grbin. (I. RADIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter