Labinski SDP optužio Demetliku za govor mržnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jasmina Gruicic iz SDP-a optužila je na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeca prvog covjeka Labina Tulija Demetliku (IDS) da u javnim istupima izražava ksenofobiju, govor mržnje te nesnošljivost, zbog cega, kako je kazala, treba snositi odgovornost. Spocitnula mu je, naime, izjave s nedavne konferencije RU-a Mladi rudar:

- Pozivam ministra Jovanovica, koji "isušuje mocvaru" u nogometu, da isuši i ovu rukometnu, jer HRS-om vlada mafija. Krajnje je vrijeme da kažemo dosta pedesetogodišnjoj vladavini hercegovacke bande u Hrvatskoj koja donosi sve odluke onako kako njima odgovara, ne gledajuci na žrtve na drugoj strani, kazao je tada Demetlika reagirajuci na drasticne kazne koje je labinskom drugoligašu odrezao stegovni sud HRS-a (zabrana igranja za desetoricu prvotimaca) zbog opce tucnjave i prekinute utakmice Mladi rudar - Moslavina.

Izražavanje bilo kojeg oblika nesnošljivosti, naglasila je Gruicic, kažnjivo je prema Ustavu RH, a sankcionira se odredbom kaznenog zakona koja propisuje zatvor od šest mjeseci do pet godina.

- Gradonacelnik Demetlika izjavio je i to da nam, ukoliko se odluke donose po prijateljskoj osnovi i u cetiri oka, kako u rukometu, tako i u državi, ovakva država ne treba. Izražavajuci tako secesionisticke težnje krši prvi clanak Ustava RH, u kojem stoji da je jedinstvena i nedjeljiva država jednakih i ravnopravnih gradana. Nositelj izvršne vlasti bilo gdje, pa tako i u Labinu, ne smije si i ne može dopustiti takve izjave, porucila je Gruicic.

U ime Kluba vijecnika SDP-a predložila je Gradskom vijecu da na sjednici osudi izjave gradonacelnika. Predsjednik lokalnog parlamenta, medutim, ni rijecju nije reagirao, a nije se oglasio ni itko od ostalih zastupnika.

Gradonacelnik Demetlika, pak, ocitovao se tek na naše traženje, posipajuci se pepelom. "Prije svega, ispricavam se onima koje je moja izjava na neki nacin uvrijedila, to mi nije bila namjera. Medutim, kada se klub, kao što je to slucaj s Mladim rudarom, nepravednim kaznama dovede prakticki na korak do gašenja, tada covjek, pokušavajuci ga zaštititi, reagira kako reagira, kaže Demetlika.

- Istina, možda mi termin "banda hercegovacka" i nije trebao, no želio sam isprovocirati reakciju, prije svega ministra Jovanovica, koji je odlucno krenuo u rješavanje problema u sportu. Izgleda da tek kad se ovako provokativno istupi to prode zapaženo. Kao tolerantne Istrijane, koji šuteci uvijek poštuju sve postupke, pravilnike i zakone, jednostavno nas se ignorira, zakljucio je Demetlika. (I. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter