Labinski SDP: Imaš kucu, vrati stan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Stanarina od 2,5 kuna po cetvornom metru za korisnike socijalnih stanova ne bi smjela vrijediti i za ostale najmoprimce gradskih kvadrata, kao što je to slucaj u Labinu", porucio je SDP-ov vijecnik Željko Ernecic na konferenciji za novinare. "Grad treba pravicniji model s primjerenom razlikom u cijeni najma", dodao je napominjuci da se trenutno za gradski stan od 60 kvadrata mjesecno placa oko 150 kuna.

Ernecic je o ovoj problematici višekratno progovarao, rezolutno tvrdeci da gradske stanove rabe i vlasnici obiteljskih kuca ili još jednog stana te da pojedini korisnici zaraduju dajuci dodijeljene im prostore u podnajam. Tražio je da Labin, po uzoru na Zagreb i Rijeku, objavi popis korisnika svojih stanova, no gradonacenik Tulio Demetlika je to odbio objašnjavajuci da ne smije objaviti podatke o fizickim osobama.

- Grad je lani od najma stanova prihodovao 318 tisuca kuna, a oko polovice tog iznosa trebalo bi ici za placanje pricuve pa ne ostaje sredstava za renoviranje takvih prostora ili gradnju novih, potrebnih zbog velikog interesa - na važecoj je listi prvenstva, od studenoga 2010., tridesetak kandidata. Novac bi se namaknuo kada bi stanarina, izuzev one socijalne, iznosila oko osam kuna za kvadrat, koliko placa desetak korisnika kojima je stan, sukladno svojim ovlastima, dodijelio gradonacelnik, rekao je Ernecic.

Iz odgovora na vijecnicko pitanje o nacinu korištenju stanova, koji je dobio, pohvalio se, nakon deset mjeseci opetovanog inzistiranja, išcitava se da odluka o iznajmljivanju stanova ne provodi. U njemu, naime, piše da pet stanova ne upotrebljavaju najmoprimci, vec "netko drugi", da se za tri prostora vodi sudski postupak jer korisnici vec godinama žive drugdje te da se za jedan stan ne provodi pravomocno sudsko rješenje o iseljenju. Pet se stanova, usto, ne koristi jer ih treba renovirati. Grad posjeduje 121 stan nakon što je njih 55, sukladno novoj zakonskoj odredbi, krajem prošle godine predao u vlasništvo Agenciji za upravljanje državnom imovinom. (Igor RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter