Labinski poduzetnici grade djecji vrtic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupina labinskih poduzetnika, koji za sada iz poslovnih razloga žele ostati anonimni, namjerava do jeseni izgraditi djecji vrtic u Vrecarima. Zemljište površine 4 tisuce cetvornih metara dala im je na korištenje Porecka i pulska biskupija, vlasnik parcele koja se sastoji od oko 10 tisuca cetvornih metara s poljoprivrednom i isto toliko s gradevinskom namjenom. Radi se o zavjetnom daru jednog stanovnika Vrecara, koji je preminuo prije osamdesetak godina.

Vrtic ce nositi ime zaštitnika djece Sv. Dominika Savija, a moci ce primiti tri skupine od po 20 djece s kojima ce raditi najmanje tri odgajateljice. Zgrada ce imati površinu od 400 cetvornih metara, s mogucnošcu dodavanja novih modula za nove skupine djece. Bit ce to tzv. niskoenergetski objekt sa solarnim grijanjem. Investicija je procijenjena na oko 4 milijuna kuna.

Vlasnik vrtica bit ce sama ustanova, koju ce uskoro osnovati spomenuti, nazovimo ga tako, «cluster» labinskih poduzetnika u kojemu se nalaze arhitekti, gradevinari i trgovci. Projekt ce se financirati kreditom banke, kojeg ce otplacivati novoosnovana ustanova. Rijec je, dakle, o samozapošljavanju poduzetnika, obliku poslovanja koji je kod nas prilicno rijedak i koji se u uvjetima sveprisutne krize cini kao pravo osvježenje. Projekt je trenutacno u fazi ishodovanja projektne dokumentacije. Rješenje o uvjetima gradenja ocekuje se pocetkom veljace, a još istog mjeseca trebale bi poceti pripremne radnje.

Sv. Nedjelja bilježi velik mehanicki priljev mladih obitelji, ali i prirodni prirast. Godišnje se rodi 30-ak djece ili jedna vrticka grupa. Buduci da su kapaciteti labinskog djecjeg vrtica prenapregnuti, pa se djeca iz Sv. Nedelje cesto ne uspiju upisati, roditelji su osnovali odbor koji je od Opcine zatražio da riješi problem predškolskog odgoja. Poduzetnik koji se javio s idejom izgradnje vrtica u Nedešcini odustao je, pa se predlagalo preuredenje prostora nikad dovršenog diskokluba u opcinskoj zgradi ili zadružne zgrade oko cijeg vlasništva se Opcina spori s Labinkomercom u stecaju. Njihova potreba prepoznata je kao poslovni interes i to bi trebalo biti rješenje problema.

Crkva i labinski poduzetnici dijele ideju da bi novi vrtic trebao biti tek pocetak njihove suradnje, odnosno da bi navedeno zemljište trebalo u potpunosti iskoristiti, pa se tako razmišlja o izgradnji kampa za mlade, centra za druženje svih generacija te novih stambenih objekata. Gospodarstvenici takoder smatraju da je ovakav oblik suradnje primjenjiv s drugim partnerima u drugim opcinama, a kao one koje pružaju takve mogucnosti isticu Marcanu i Barban.


Podijeli: Facebook Twiter