Labinski penjaci uspeli se na zaledeni slap

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na (zaledene) prste mogu se pobrojati oni koji se ovih dana raduju sibirskim vremenskim uvjetima, a medu njima su Vladimir Kos, Aleksandar Kršulja i Goran Benkovic, clanovi labinskog Planinarskog društva "Skitaci", koji su se penjali po zaledenom slapu potoka uz trim stazu.

Potok tece iz smjera starog grada Labina i u Autokampu Maslinica ulijeva se u more. Pri kraju gudure kroz koju se probija nastaju dva desetak metara visoka slapa izmedu kojih je jezerce ili, bolje reci, prirodni bazencic. Vodena ploha je napola zaledena, ali slapovi su se u potpunosti pretvorili u led pogodan za zabijanje klinova i penjanje. Trojica planinara imaju iskustva u penjanju po stijenama, a za penjanje po ledu tek su se pripremali u Sloveniji. Stjecajem okolnosti debitirali su kod kuce, gdje su se tome najmanje nadali.

- U nedjelju smo djevojka i ja prošetali sa psom po stazi i tada sam primijetio da je sve zaledeno. Sinulo mi je da bismo mogli penjati po tome, pa sam u ponedjeljak ponovo došao s Goranom i on se složio. Ispalo je super, kaže Vladimir.

- Fantasticno, oduševljeni smo, treba covjek to doživjeti! Ne moramo odlaziti u Alpe na ovakva penjanja i zato želimo da ovakvo vrijeme ostane barem do cetvrtog mjeseca, veli Goran.

- Dojmovi sa staze su odlicni, bolje ne može! Danas cemo se opet penjati, rekao nam je Aleksandar.

Nedaleko od potoka, uz cestu, nalazi se i službeno penjalište s deset penjackih smjerova na 15-ak metara visokoj litici. "Skitaci" su je lani iznova uredili s ambicijom da je aktivno ukljuce u turisticku ponudu, a budu li ovako oštre zime postale pravilo, turisticka atrakcija moglo bi postati penjanje po zaledenim slapovima, koji se prakticki nalaze u razini mora.


Podijeli: Facebook Twiter