Labinski nezavisni glazbenici - svi na jednom mjestu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi glazbeni proizvod, što dolazi iz bivšeg rudarskog grada i koji je već godinama nezaobilazna točka na mapi hrvatske alternativne glazbe predstavlja sve labinske nezavisne glazbenike na jednom mjestu. Iz tiska je upravo izašla CD kompilacija na kojoj se predstavlja čak 15 labinskih glazbenika i bendova, s novim autorskim pjesmama snimljenim i izdanim u posljednjih godinu dana.

Ideja udruživanja labinske glazbene scene krenula je od trenutka kada je početkom 2012. godine iniciran projekt "20 LET – kompilacija labinske glazbene scene 1991.-2011." Realiziran je CD i organiziran veliki promotivni koncert na kojem su nastupili svi aktivni i nekolicina za tu priliku, ponovno okupljenih bendova. Ovim izdanjem i koncertom Labin je postao jedini grad u Istri, ali i jedan od rijetkih u Hrvatskoj, koji na jednom mjestu i kroz jedno izdanje ima retrospektivu svoje glazbene scene.

Potaknuti uspjehom ovog projekta, labinski nezavisni glazbenici, zadali su si ambiciozni cilj izdavanja kompilacije s novim autorskim glazbenim materijalima, izvođača i bendova sa scene svake dvije godine. Unatoč gotovo utopijskoj ideji o konstanti održavanja ove inicijative, upravo je posljednjih 12 mjeseci bilo možda i kreativno najplodnije razdoblje u cjelokupnoj povijesti labinske glazbene scene. Čak pet nezavisnih labinskih bendova (Mezcal Moon, Loell Duinn, The Orange Strips, Vaanka Schkvare, Pridjevi) realizirali su službena LP i EP izdanja, a još je desetak onih koji su u fazi izdavanja singlova, snimanja novih pjesama ili čak cijelih albuma.

Kruna ovog iznimnog kreativnog razdoblja spomenuta je CD kompilacija "Labinska scena Vol. 1 - 2014" koja sadržava 15 novih autorskih skladbi. Svi izvođači i bendovi koji se pojavljuju na kompilaciji su iz Labina i u posljednje dvije godine autorski su i koncertno aktivni, a velika većina materijala snimljena je, miksana i producirana u nekom od labinskih glazbenih studija.

Žanrovski, kompilacija je izrazito raznoliki kolaž stilova, od bluesa i indie rocka, preko neo-folka, novog vala i acoustic popa do hip-hopa i heavy metala.

Uz CD kompilaciju, koja izlazi u subotu 1. studenog , u labinskoj Lamparni, također ove subote, 1. studenog, održat će se i veliki promotivni koncert svih  izvođača i bendova zastupljenih na kompilaciji. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter