Labinski monstrum ponovno na sudu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dragan Jung, 29-godišnjak iz Labina cija su sadašnjost i daleka buducnost boravak u zatvorskoj celiji, u srijedu ce ponovno sjesti na optuženicku klupu pulskog Županijskog suda. Pred sucem Zdravkom Garicem Jungu ce se iznova suditi za monstruozno ubojstvo Labinjanke Marije Knapic otprije deset godina, za koje je Jung najprije nepravomocno bio osuden na 15 godina, a krajem prosinca 2006. Vrhovni sud mu je kaznu smanjio na 13 godina.

Sudski se proces ponavlja zbog odluke Ustavnog suda, koji je prvotni proces protiv Junga vratio na ponovno sudenje zato što je sutkinja Marija Budimir, koja je prije šest godina vodila taj prvostupanjski postupak na Županijskom sudu u Puli, bila u srodstvu sa zamjenikom županijskog državnog odvjetnika Vladom Siroticem, koji je 2005. rukovodio ocevidom na mjestu zlocina, a i zastupao je tužiteljstvo u dijelu istrage, izmedu ostalog, kada je Jung iznosio obranu. Sporno je, naime, to što su sutkinja i tužitelj tada bili supružnici.

Dragan od none Milke


Zlocin, jedan od najeksponiranijih crnokronikaških slucajeva desetljeca u Istri, zbio se svibnju 2001. godine. Ubijenu Mariju Knapic pronašao je unuk, a clanovi njene obitelji dugo su vrijeme bili u fokusu istražitelja jer tragova, pa ni motiva koji bi upucivali na pocinitelja izvan eventualno obiteljskih krugova - nije bilo.

Uglavnom, ubojstvo Marije Knapic cetiri je godine za istražitelje bio otvoren slucaj, a ubojica nepoznat i slobodan, sve dok javnost 12. veljace 2005. godine nije zgrozio zlocin medu grupom prijatelja, labinskim studentima u Zagrebu. Ubojstvo 22-godišnjeg Ante Vukelica pocinili su Massimo Kršulja i Dragan Jung, koji je iznenada tijekom istrage priznao, a kasnije poricao, i ubojstvo vremešne sugradanke cetiri godine ranije.

Jung je, naime, odmah nakon uhicenja zbog ubojstva prijatelja Ante Vukelica istražitelje šokirao priznanjem ubojstva Marije Knapic. Tada im je ispricao kako se 20. svibnja 2001. godine (kada je imao nepunih 19 godina - op.a.) u vecernjim satima udaljio iz Ucenickog doma u Puli, gdje je boravio buduci da je tu pohadao Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, te se zaputio svojoj baki u Labin. Kako baka nije bila kod kuce, otišao je do njezine prijateljice i susjede Marije Knapic, koja je stanovala u Ulici Matije Vlacica.

Nakon što ga je 77-godišnjakinja, kojoj se Jung predstavio kao "Dragan od none Milke", pustila u stan da telefonira, on ju je 30-ak puta ubo lovackim nožem koji je imao u ruksaku. Zlocin je "zamaskirao" pokušajem pljacke, koju je fingirao kradom telefona, nekoliko komada nakita i manjeg iznosa novca.

Ubojstvo se odigralo 21. svibnja oko pola sata iza ponoci, a Jung se do jutra skrivao u drvenoj kucici u neposrednoj blizini mjesta zlocina te se u 5.40 sati iz Labina autobusom zaputio natrag u Pulu. Tijekom istrage stravicnog ubojstva ispitano je 250 osoba, a 50-ak ih je testirano i poligrafskim ispitivanjem. No - zanimljivo - Jung nije bio medu njima!

Jung: Kod mene definitivno nešto ne štima


Nakon priznanja ubojstva Knapic, koje je zagrebackoj policiji dao u ožujku 2005., kada je rekao da ne zna zbog cega je pocinio taj zlocin, ali da je najvjerojatnije bio "nervozan zbog odnosa s jednom djevojkom", Jung je kasnije negirao stravican zlocin.

No, bez obzira na kasniju šutnju i poricanje krivice, Jungovo priznanje dano u Zagrebu za sud je bilo valjani dokaz buduci da je sve to izrekao u prisutnosti odvjetnika. Prema tom Jungovom iskazu, ubojstvo Marije Knapic priznao je jer je nakon suucesništva u ubojstvu prijatelja Ante Vukelica sam zakljucio "da definitivno kod njega nešto ne štima".

Prvotnu presudu pulskog Županijskog suda kojom je Jung bio osuden na maksimalnih 15 godina zatvora Vrhovni je sud smanjio za dvije godine uz obrazloženje da prvostupanjski sud nije u dovoljnoj mjeri uzeo u obzir olakotne okolnosti koje je sam konstatirao u obrazloženju. Radilo se o tome da je Jung u vrijeme kada je pocinio taj zlocin bio mladi punoljetnik, s nepunih 19 godina i do tada neosudivan, no unatoc tome prvostupanjski sud izrekao mu je maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora.

U slucaju Marije Knapic optužnica je Junga najprije teretila za teško ubojstvo, no kasnije je zlocin pravno prekvalificiran u tzv. obicno ubojstvo, za koje ce mu se suditi i sada.


Podijeli: Facebook Twiter