Labinski limenjaci žila kucavica kulturnog života

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Promocijom monografije i drugog CD-a, zacinjenima svecanim koncertom, Gradski orkestar Labina je u pristojno ispunjenom kinu obilježio desetljece od svog reaktiviranja te 175 godina ovdašnje limene glazbe.

U vrijednoj publikaciji prikaz djelovanja puhackog ansambla, od 1836. godine kada ga je pod nazivom "Filharmonijsko društvo" (Societa' filarmonica) osnovala skupina uglednih gradana, na 120 stranica donosi autor Tullio Vorano, povjesnicar i bivši voditelj gradskog Narodnog muzeja.

Brojni sacuvani pisani dokumenti i fotografije iz razlicitih država i organizacija, svjedoce o bogatoj povijesti "limenjaka", njihovim usponima i padovima te potvrduju težnju za školovanim glazbenicima, organiziranim i strucno vodenim u okrilju orkestra.

Prvi labinski voditelj Limene glazbe bio je Nicolo' Furlanich, ali je najistaknutiji maestro iz razdoblja austrijske uprave bio Ignazio Laube, porijeklom Ceh. Vorano podcrtava i poseban doprinos kasnijeg maestra Felicea Degiulija koji je, kako istice autor monografije, od 1903. do 1943. godine stvorio homogeni sastav sa starijim i mladim glazbenicima uz dostignutu "neslucenu razinu sviranja, osobito za nedjeljnih koncerata na labinskom trgu".

U jugoslavenskom razdoblju, pedesetih godina, desetljece je Limenu glazbu uspješno vodio Plominjanin, samouki glazbenik Josip-Bepi Knapic. Potom je, pak, dugi niz godina "limenjacima", sve do njihovog raspada 1996., ravnao Aleksandar Atanaskovic koji je osposobio brojne mlade svirace.

Nakon šestogodišnje pauze, labinska je glazba 2002., i to na inicijativu samih sviraca, nanovo osnovana pod nazivom Gradski orkestar Labin.

- U zadnjem desetljecu, prvenstveno zahvaljujuci izvrsnom i svestranom dirigentu Franku Ružicu, dostignuta je vrlo visoka kvaliteta cjelokupnog ansambla, ali i manjih sastava poput kvarteta saksofonista ili solista poput Tonija Kranjca. Orkestar je ostvario zavidnu afirmaciju i kroz brojna gostovanja u inozemstvu. To zorno, uz ostalo, potvrduju i dva izdana CD-a te dodijeljeno priznanje Gradskog vijeca Labina udruzi Limena glazba, kaže Vorano koji je na promociji naglasio velik doprinos u izradi monografije Romana Malinarica, glavnog urednika knjige i trubaca u Gradskom orkestru.

Pleh muzikanti, pak, potvrdili su utemeljenost silnih laudi izvevši djela klasicne glazbe, latinoamericke i moderne numere, repertoar koji zaokružuje njihovu noviju epizodu. Predstavile su se i komorne skupine - kvartet klarineta i saksofona te kombo sastav, a sve je zaokružio književnik Dainel Nacinovic procitavši pjesmu "Kad labinska banda zasope", otisnutu i na prvim stranicama monografije. (I. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter