Labinski IDS optužen za nekomunikativnost

Daniel Mohorović, Jasmina Gruičić i Željko Ernečić (snimio R. SELAN)
Daniel Mohorović, Jasmina Gruičić i Željko Ernečić (snimio R. SELAN)

Labinski IDS, koji u gradu vlada u koaliciji s BDSH-om, ne mari za komunikaciju s oporbenim strankama i građanima, čime izaziva nedoumice i sumnje, rečeno je konferenciji za novinare koju su održali tajnik GO SDP-a Daniel Mohorović te njegovi potpredsjednici i vijećnici Jasmina Gruičić i Željko Ernečić.

Potvrdu za to nalaze u međustranačkoj koordinaciji o Plominu 3, koju je IDS sazvao za sutra, i u nedavnom posjetu esula, o kojemu građani nisu bili obaviješteni.

SDP ne želi sudjelovati na koordinaciji zatvorenoj za javnost, nego umjesto toga traži hitno sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća o Plominu 3.

- U dva navrata sudjelovali smo na međustranačkim koordinacijama, ali smo se iz takvog načina upravljanja povukli kada je gradonačelnik predložio da se podrži sjednica vijeća zatvorena za javnost. U našem programu zalažemo se za načelo javnosti te zbog toga ne možemo niti želimo sudjelovati na sadašnjoj ni na bilo kojoj sljedećoj međustranačkoj koordinaciji, kazala je Gruičić.

- Gradonačelnik Tulio Demetlika je odradio puno posla oko Plomina 3: sudjelovao je u Povjerenstvu za ocjenu studije utjecaja na okoliš, razgovarao je s načelnicima općina Labinštine o toj temi, potpisao sporazum o podjeli HEP-ove naknade za korištenje prostora, ali se o tim njegovim aktivnostima moglo doznati samo iz neformalnih izvora ili medija. Nas kao javnost zanima sadržaj potpisanih dokumenta, stav o obeštećenju i raznim projektima vezanima uz to, kazao je Mohorović.

Smatra očitim da je gradonačelnik "igrao javno-tajne igre bez granica", govoreći javno da je za plin kao energent, a iza leđa građana, bez njihova ovlaštenja dogovarao projekte s HEP-om.

- Uz dužno poštovanje prema nevinim žrtvama bezumlja koje je vladalo na ovim prostorima, kao i uz poštovanje prema članovima njihovih obitelji, "prvi službeni posjet esula Labinu" otvara neka pitanja, kazao je Ernečić.

Ključno je pitanje u čije je ime susret organiziran i s kojim motivima, budući da se dogodio uoči 69. obljetnice pripojenja Istre Hrvatskoj. Tijekom posjeta na groblju je otkrivena spomen-ploča "svim Labinjanima preminulima izvan domovine", koja je ispisana samo na talijanskom jeziku. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter