Labinski i riječki likovni umjetnici izlažu u Italiji

S otvorenja izložbe Opera prima (A. ŠAINA)
S otvorenja izložbe Opera prima (A. ŠAINA)

Labinski likovni umjetnici Vinko Šaina i Ivona Verbanac te riječki likovni umjetnik Goran Štimac izlažu na međunarodnoj izložbi Opera prima, koja se održava u Albengi, talijanskom gradu na obali Genovskog zaljeva nedaleko od granice s Francuskom.

Njihove radove izabrao je Pierlugi Luise, voditelj i organizator postava te direktor Ground Zero Art Galleryja u kojoj se izložba i održava.

Koncept projekta, veli likovna kritičarka Giorgia Saccini, utemeljen je na uvjerenju da je umjetnost izvanredan medij za valorizaciju određenog područja, kao i pokazatelj koliko su kultura i turizam, odnosno kulturni turizam, angažman u kojemu svi profitiraju: organizatori, uključeni umjetnici te sredina u kojoj se izložba održava.

- Susret umjetnika različitih političkih podneblja i različitih izražajnih medija razvija se unutar izložbenog puta, posebno postavljenog da bi posjetiteljima pružio presjek međunarodne umjetnosti, predlažući način razumijevanja koji uspoređuje nove stilove talijanske, hrvatske i rumunjske umjetnosti, stimulirajući i artistički dijalog među različitim autorima, rekla je Cassini na otvorenju izložbe.

Izlaže 20 umjetnika iz Italije, Rumunjske i Hrvatske, a uz njihova djela postavljeni su i radovi glasovitih umjetnika iz prošlosti: Caravaggia, Marija Schifana, Franca Angelija, Joana Miroa te Josepha Beuysa. Izložba ostaje otvorena do 23. veljače. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter