Labinski božićni sajam na krivoj adresi

Božićno-novogodišnji sajam u Labinu slabo posjećen (I. RADIĆ)
Božićno-novogodišnji sajam u Labinu slabo posjećen (I. RADIĆ)

I dok večernji, glazbeno-scenski dio blagdanskog festivala "Va kove zimi ni" u šatoru kraj labinske tržnice bilježi dobru prođu, 11-dnevni Božićno-novogodišnji sajam, koji se ondje paralelno odvija do 31. prosinca, protječe u znaku slabog odaziva i ponuđača i kupaca. Štandere nije bilo teško privoljeti na ćakulu, štoviše pričom su, uglavnom besposleni, barem prikratili vrijeme.

Organizator je, složili su se, imao dobru namjeru - prekinuti dužu od deset godina dugu pauzu neodržavanja sajma u Labinu, no s lokacijom je, vele, promašio. "Tržnica je samo teoretski centar grada, ali na markat dolaze uvijek isti kupci, uglavnom umirovljenici, i to prijepodne, unutar tih sat i pol. Nas nitko ne vidi, posjećuju nas samo stanari nekoliko okolnih zgrada. Trebalo je naći neko frekventno mjesto. Možda Zelenice?!", nadopunjavali su se prodavači.

- Iako je ovdje poslijepodne prava pustoš, ostajemo do 17, 18 sati. Srećom da se med zimi dosta troši pa mi je promet, 'ajde, za dvojku, trojku. Neće gastro-show pod šatorom privući raju. Trebalo je više roštiljati, jer gdje nema dima nema ni ljudi, primjećuje ponuđač pčelinjih proizvoda iz Pazina.

Od 20-ak kioska, radilo njih tek sedam, jer neki nisu ni zakupljeni, a nekolicina je izlagača, nezadovoljna startnom posjetom, u međuvremenu odustala od trženja. Osim meda, nudilo se i maslinovo ulje, proizvodi od lavande i ljekovitog bilja, sir, vino, ručno izrađeni nakit, čokolade.

Organizator Borjan Batagelj iz Carbo medije napominje da su željeli sajam po uzoru na veće gradove, nudeći izlagačima zakup štanda za dnevnu cijenu od 125 kuna. Nisu, međutim, popunili mjesta ni uz činjenicu da je Udruženje obrtnika svojim članovima nudilo financiranje sudjelovanja.

- Trg kraj tržnice je infrastrukturno najbolji za ovakvu priredbu s parkiralištem i dovoljno prostora za sve programe. Izlagači negoduju, ali ne nude alternativnu lokaciju. Na starogradskom trgu bilo bi još manje dnevnog muvinga, a na Zelenicama bi trebalo zatvoriti glavnu, županijsku prometnicu na 11 dana, o čemu u Gradu, po meni s pravom, nisu željeli ni čuti dodao je Batagelj.  (Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter