Labinske jaslice koristit će geotermalnu energiju

Labinske jaslice dobit će novi sustav za grijanje i hlađenje (I. RADIĆ/arhiva)
Labinske jaslice dobit će novi sustav za grijanje i hlađenje (I. RADIĆ/arhiva)

"U jaslice Dječjeg vrtića 'Pjerina Verbanac' bit će instalirane toplinske pumpe za korištenje geotermalne energije", rekao je Valter Poropat, direktor Istarske regionalne energetske agencije (IRENA), na konferenciji za novinare u povodu završetka dvodnevnog radnog sastanka na projektu LEGEND koji je održan u Rapcu.

S njim u društvu bili su Marco Megglion, menadžer LEGEND-a, te djelatnici IRENA-e Doris Percan, Tin Brajković i Dalibor Jovanović. LEGEND je engleska skraćenica za promociju energetske učinkovitosti i geotermalne energije niske entalpije (otpuštanja energije pri konstantnom tlaku) u Jadranskoj regiji.

Pojednostavljeno: voda se odvodi u zemlju gdje je temperatura konstantna, a pri  povratku u objekt ostvaruje se ušteda na grijanju ili hlađenju.

Projekt se provodi u sklopu IPA projekta prekogranične suradnje Jadranske regije u kojemu sudjeluje 11 regija iz sedam zemalja: Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije i Italije. Njihovi predstavnici sudjelovali su na sastanku.

- Ukupna vrijednost LEGEND-a je 3,85 milijuna eura, od čega je 1,5 milijuna namijenjeno implementaciji 10 pilot-projekata instalacije toplinskih pumpi u javnim zgradama, rekao je Megglion, koji dolazi iz talijanske pokrajine Ferrare, u kojoj je sjedište LEGEND-a.

- Na ovom našem drugom sastanku bavili smo se tehničkim i financijskim aspektima projekta, analizirali metodologiju rada svakog od partnera i radili na osiguranju provedbenih aktivnosti, kazao je Poropat.

Projekt se u visini od 85 posto financira iz fondova EU-a, a ostatak troškova snose regije, što vrijedi i za fond od 285 tisuća kuna kojim raspolaže IRENA.

Instalacija u jaslice procijenjena je na oko 80 tisuća eura, trenutačno se izrađuje dokumentacija, a realizacija se očekuje u jesen 2014. godine. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter