Labinska Petrova: Gustafi za kraj tradicionalne fešte

Koncertom Gustafa završena labinska Petrova (R. SELAN)
Koncertom Gustafa završena labinska Petrova (R. SELAN)

Tradicionalna pučka fešta Petrova održana je i Labinu, a središnji događaj bio je koncert Gustafa na Titovom trgu. Na istom mjestu fešta je počela nastupom Gradskog orkestra, Labinskih mažoretkinja, RKUD-a Rudar iz Raše, Dječjeg pjevačkog zbora Mornica i malih solista.

U Loži je održana galerija vrhunskih maslinovih ulja. Izlagale su obitelji Belci, Belić, Flego i Negri te Poljoprivredna zadruga "Olivis" Vodnjan, a pridružio im se vinar Tomaz. Grad je degustatore počastio pljukancima s raguom od boškarina iz kuhinje restorana "Kvarner".

Planirani koncert mješovitog pjevačkog zbora "Giuseppina Martinuzzi" u Malom kazalištu nije održan, ali je umjesto toga svojom umijećem publiku oduševila pijanistica Nikol Vidak. U pauzi njenog nastupa za klavir je sjeo Edin Pecman, član Gustafa, i aplauz zaradio izvedbom vlastite kompozicije.

Na pozornici "Kod špine" nastupili su domaći rock bendovi - Atmosfera Bend, Light Lighters i We Stand United. Kao uvod koncertu Gustafa bio je nastup pazinskog sastava Amaro, koji je izvodio glazbu za ples, a potom i labinskog glazbenika Diega Zulijanija, koji je izveo svoje četiri pjesme.

Edi Maružin i njegova ekipa bili su na nivou kakav se od njih očekuje, ali tradicionalna "štala" ovoga je puta izostala. Razlog je vjerojatno u noći izuzetno svježoj za ovo doba godine pa se publika "Kod špine" držala uza zid. Mladima su se nudila dva partija u Ulici Sv. Katarine, na igralištu Đili i u Amfitearu. (R. SELAN)

U Marčenegli održan pučki sajam Petrova
Tradicijski pučki sajam Petrova obilježen je u Marčenegli dvodnevnim sportskim i zabavnim sadržajima, a treću godinu zaredom održan je i Susret mužikanti Vrhuvštine koji je okupio četrdesetak većinom samoukih svirača s područja Mjesnog odbora Vrh, među njima i desetak gostujućih glazbenika iz okolnih krajeva.

Najstariji svirač susreta, 81-godišnji Josip Šćulac iz Šćulci, doveo si je pojačanje, 78-godišnjeg Marija Kotigu iz Kala kod Motovuna pa su na pozornici doista nastupili kao pravi glazbeni veterani.

- Uz tradicionalne sportove, Petrova u Marčenegli prilika je da se uživa u tradicionalnoj glazbi i bez obzira na to što je ovo tek treći glazbeni susret, definitivno je postao najautohtoniji susret tradicijske glazbe na Buzeštini, pohvalio je organizatore gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

Glazbenike svoga kraja okupila je Udruga Petrova koja se uz podršku Mjesnog odbora Vrh i pokrovitelja Grada Buzeta, pobrinula i za turnir u pljočkanju na kojem su dvanaestu godinu zaredom sudjelovale 24 ekipe. Prvo mjesto osvojili su domaćini ekipa Marčenegla II (Dean Fabijančić i Vanja Fabijančić), drugo mjesto pripalo je ekipi Istre (Dragan Matika i Sandi Belas), treće mjesto ekipi u sastavu Branko Družeta i Ante Baraba, a četvrto mjesto ekipi Cetinići (Elvis Krajcar i Samir Hafizović).

U boćanju je najuspješnija bila ekipa Barušići, na drugo mjesto plasirala se ekipa Juradi, na treće ekipa Marčenegle, a četvrto ekipa Paladini. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter