Labinska oporba želi mjesto predsjednika Vijeća

Mladen Bastijanić, Klaudio Korva, Silvano Vlačić, Željko Ernečić
Mladen Bastijanić, Klaudio Korva, Silvano Vlačić, Željko Ernečić

Ponudi li gradonačelnik Labina Tulio Demetlika strankama i listama koje nisu u koaliciji mjesto predsjednika Vijeća na današnjoj konstituirajućoj sjednici, time bi pokazao da je njegov poziv na suradnju svim vijećnicima nakon izborne pobjede bio iskren, poručili su predstavnici oporbenih opcija danas na konferenciji za novinare.

Održali su je delegati SDP-a, građanskih listi Mladena Bastijanića i Silvana Vlačića, a inicijativu, kako je naglašeno, podržavaju i građanska lista Darka Martinovića te Hrvatski laburisti, odnosno osam od ukupno 17 labinskih vijećnika.

Natpolovičnu većinu koalicija IDS-HSU-HNS osigurava, podsjetimo, kroz prošlog tjedna amenovanu suradnju s jednim vijećnikom BDSH-a, dosadašnjim IDS-ovim partnerom.  

- Ako surađujemo, što ovom gradu treba, onda smo ista momčad, na istoj strani barikade, a to znači da gradonačelnik treba prihvatiti neke točke iz naših programa, kao i mi njegove. On ima svoju snagu kroz funkciju prvog čovjeka Labina, a u predstavničkom tijelu njegova koalicija ima većinu, pa je najmanje što može ponuditi ostalima, ako ih doista smatra suradnicima, mjesto predsjednika Vijeća, naglašavaju opozicijski zastupnici u zajedničkoj izjavi.

Iznenađeni su, napominju, što ih je IDS na prošlotjednoj konferenciji za novinare nazvao gubitnicima. "Jedini koji je na ovim izborima dobio manje glasova negoli na prošlim upravo je IDS (pojedinačno ima pet vijećnika, op. a.). Ipak, želimo vjerovati da je taj termin omaška jer onoga koga pozivate na suradnju, ako ste iskusan političar, ne nazivate gubitnicima", stoji u izjavi.

Na naš upit nije li prijedlog o predsjedničkom mjestu utopistički, tim više jer je lista IDS-HSU-HNS izborila najviše vijećničkih mandata pa bi joj, poštujući izborne rezultate, trebala pripasti i rečena funkcija, Vlačić je odgovorio: "Ako ćemo se etiketirati pobjednicima i gubitnicima, onda ste u pravu. No, ako želimo suradnju i partnerstvo, onda moramo imati odgovarajuću ulogu. Bez nje ne možete glumiti u filmu".

Željko Ernečić (SDP) primijetio je, pak, da koalicija već drugi četverogodišnji mandat drži natpolovičnu većinu sa svega jednim glasom prevage, a na osnovi njega uzima si apsolutnu vlast, mjesta u nadzornim odborima i skupštinama komunalnih tvrtki te sve važnije odbore Vijeća.

- To nije u interesu demokracije i građana Labina, poentirao je Ernečić.

- Dodjele li nam predsjedničko mjesto, rad Vijeća bio bi transparentan i demokratski, ne bi više bilo jednoumlja u Gradu, prisnažio je Bastijanić. (Napisao i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter