Labinska nezavisna scena u Zagrebu

Loell Duinn - labinski ethereal/neo folk/world sastav
Loell Duinn - labinski ethereal/neo folk/world sastav

Sedam bendova s labinske nezavisne glazbene scene, Loell Duinn, Vaanka Schkvare, Elyn Porter & Ernest, We Stand United, The Mezcal Moon i Dead Pleasure, predstavit će se zagrebačkoj publici sutra, s početkom u 21 sat, u Vintage Industrial Baru.

Loell Duinn je ethereal/neo folk/world sastav, osnovan 2003. godine. Njihove su skladbe strukturirane kao vokalno-instrumentalna djela koja teže nježnim, melankoličnim melodijama, povezujući etno-folklorističke elemente, zakonitosti klasične glazbe te povijesne melodije renesanse i baroka u modernoj izvedbi. Skladaju fuziju arapskih, španjolskih, balkanskih te lokalnih zvukova koristeći se različitim jezicima. Nastupili su na ponajvećim svjetskim festivalima alternativne glazbe u Njemačkoj, Rumunjskoj, Nizozemskoj. Dosad su objavili dva studijska albuma, a treći planiraju objaviti u proljeće iduće godine.

Vaanka Schkvare je rock/blues band iz Labina. Naziv benda ('vanka škvare') fraza je labinskog dijalekta ('izvan okvira') kojom se označava nešto što je izvan normi. Dosad su izdali EP "Shout as One", pod etiketom labinskog indie labela OSA Media na kojem se nalazi pet autorskih pjesama, a trenutno rade na svom prvom albumu.

Elyn Porter je rock-grunge-stoner sastav osnovan prije dvije godine, i to, tada, u svrhu sviranja jednog koncerta. Ipak, kroz svirku i druženje stvorila se međusobna komunikacija i ljubav prema tome što rade. Pobjednici su 4. Festivala labinskih bendova , gitarijade u Sv. Lovreču te su sigurno jedan od najaktivnijih bendova labinske scene. Trenutno, u ljubljanskom SAE institutu, snimaju svoj EP, a spremaju i videospot za drugi singl "Električni slikar".

Iza, pak, umjetničkog imena Ernest nalazi se Danijel Milosavljević, mnogima poznat kao gitarist nekih od labinskih bendova. Kantautorsku solo karijeru započeo je prije tri godine, pišući i stvarajući glazbu uz pomoć akustične gitare i svog glasa. Iza sebe ima već dosta solo nastupa i singl pjesmu "Kraljica i park".

We Stand United su pioniri labinskog hip-hopa. Sedam glazbenika hip-hop izričaj nadopunjuje modernim hard rock zvukom. Tekstovi su im socijalne tematike. Upravo snimaju svoj prvi album koji je najavljen singlom "Respect". Pobjednici su 5. festivala labinskih bendova, rovinjskog  RMF-a, a do sada su svirali ss svim eminentnijim bendovima iz regije sličnog stila.

Labinski blues trio The Mezcal Moon nastao je početkom 2011. godine. U početku su djelovali kao cover bend i uživali u zajedničkom muziciranju, da bi se s vremenom pojavila želja za autorskim radom koja je rezultirala debitantskim heavy blues albumom "Mothertongue". Zanimljivo je da često gostuju u skandinavskim zemljama gdje su odlično prihvaćeni.

Dead Pleasure je black metal bend osnovan 2005. godine sa željom stvaranja mračne i agresivne glazbe; sredinom 2006. prestaje s radom, ali se obnavlja 2009. S dolaskom basista glazba dobiva na melankoličnom i zlokobnom zvuku koji dobro dočarava energiju benda. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter